Prihodki BP so med julijem in septembrom na letni ravni poskočili za 31 odstotkov na 97,6 milijarde dolarjev (70,04 milijarde evrov), je razvidno iz poslovnega poročila družbe.

Dober trimesečni nastop so v britanskem koncernu pripisali uspešnemu raziskovanju potencialnih nahajališč nafte in krepki proizvodnji.

Obseg proizvodnje naftnega velikana se je sicer v tretjem trimesečju v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 12 odstotkov na 3,319 milijona 159-litrskih sodov, do krčenja pa je prišlo zaradi prekinitve proizvodnje v Mehiškem zalivu. Ob tem BP pričakuje, da bo proizvodnjo v zadnjem četrtletju okrepil.

BP tako uspešno okreva po lanski eksploziji na naftni ploščadi Deepwater Horizon v Mehiškem zalivu, ki je povzročila najhujše izlitje nafte doslej in je močno prizadela ugled in finance družbe.

Naftni velikan je sicer dvignil napoved prodaje premoženja, s čimer želi zbrati dovolj sredstev za poplačilo tedaj povzročene škode s 30 na 45 milijard dolarjev.

Zoper BP je zaradi katastrofe trenutno vloženih 600 tožb, v koncernu pa pričakujejo, da se bo ta številka še povečala.

"Zdaj smo na točki preobrata," je četrtletni nastop komentiral izvršni direktor BP Bob Dudley. Dodal je, da se poslovanje družbe znova krepi in da gredo naprej zelo optimistično.

Vlagatelji so nastop BP v minulem trimesečju že pozdravili. Delnice koncerna so tako na borzi v Londonu pridobile že več kot dva odstotka.