Takoimenovani Omaha Duell in the Pool bo na sporedu neposredno po evropskem prvenstvu v Szczecinu na Poljskem (od 8. do 12. decembra), ko bo večina evropskih plavalcev v dobri formi. Gre za nekakšno nadaljevanje nekdanjega dvoboja med plavalnima velesilama ZDA in Avstralijo, obenem pa za nov dvoboj med ZDA in Evropo, ki so ga nazadnje leta 2009 v Manchestru, takrat tik pred prehodom na tekstilne kopalke, dobili Američani.

Zaenkrat so v reprezentanci Evrope plavalci iz 14 držav, prvič tudi Slovenka. "Bila sem zelo vesela in presenečena, da sem bila kot edina Slovenka izbrana v to ekipo. Seveda sem navdušena in komaj čakam to tekmo in zame je povabilo velika čast, saj se športniku to ne dogaja vsak dan," je iz španske Sierre Nevade sporočila plavalka Gorenjske banke Radovljice, ki bo v Atlanti po vsej verjetnosti nastopila v svoji paradni disciplini na 400 mešano.

Glavni letošnji cilj 23-letne slovenske reprezentantke je seveda nastop na Poljskem, saj je na lanskem tovrstnem tekmovanju v Eindhovnu na Nizozemskem osvojila srebrno medaljo. "Začela sem zelo v redu, prejšnji teden pa sem zaradi bolezni izpustila kar nekaj treninga. Prav optimističen zdaj nisem, saj je evropsko prvenstvo na sporedu že čez mesec dni. Zdaj bom skušala zamujeno nadoknaditi tukaj v Sierri Nevadi, veliko pa bo znanega že pred prvenstvom, saj me čakata pred EP še nastopa na tekmah v Zagrebu in na državnem prvenstvu v Kranju. Tudi če ne bom povsem pripravljena, bom na prvenstvo zaradi močne tekme seveda šla, o formi pa bom kaj več lahko rekla po teh tritedenskih pripravah," je še povedala Gorenjka.

Na višinskih pripravah v Španiji je trenutno 12 slovenskih plavalcev, ki so vključeni tudi v posebna testiranja španskega ministrstva za šport, v katerem sodelujejo številne plavalne velesile, tudi Avstralci in Kitajci.