"Usain Bolt, tako kot ostali jamajški sprinterji, teče pod vplivom prepovedanih poživil,“ je v intervjuju za italijanski dnevnik Gazzeta dello sport zatrdil Conte in pojasnil, da so metode, ki jih za odkrivanje prepovedanih poživil danes uporablja Svetovna protidopinška agencija (WADA), neustrezne.

"Verjamem, da je pred afero BALCO (kratica za Bay Area Laboratory Co-Operative, op.p.) 80 odstotkov atletov uporabljalo steroide, danes pa se ta številka giblje okoli 65 odstotkov. Zakaj sumim Jamajčane? Na svetovnem prvenstvu leta 2001 so mi atleti iz ene izmed karibskih držav, ki pa ni Jamajka, pripovedovali, da jih reprezentančni zdravnik oskrbuje s testosteronom, eritropoetinom (EPO) in še nekaterimi drugimi vrstami steroidov. Na lastne oči sem se prepričal, ko sem šel do njihovega zdravnika, ki mi je brez težav vročil dozo eritropoetina,“ je dejal Conte.

"Izvedel sem tudi, da so se vsi jamajški reprezentanti pred olimpijskimi igrami v Pekingu leta 2008 posluževali enakih metod, kot smo jo uporabljali v našem centru. Dokazov nimam, a so že njihovi rezultati dovolj zgovorni. Logika mi narekuje, da so Bolt in njegovi sonarodnjaki dopingirani.“

"WADA povsem napačno testira športnike"

Kar se tiče dopinga, Conte tudi zatrjuje, da je vseh osem finalistov v teku na sto metrov na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 jemalo prepovedana poživila. Zlatega odličja se je takrat veselil Američan Maurice Green, srebrn je bil Ato Boldon iz Trinidada in Tobaga, na tretjo stopničko pa je stopil Obadele Thompson iz Barbadosa. Nič drugače naj ne bi bilo niti pri dekletih, saj je bilo po prepričanju Conteja kar pet od osmih finalistk teka na sto metrov na svetovnem prvenstvu leta 2003 dopingiranih.

"Vse to vem, ker sem jih osebno oskrboval,“ je za italijanski časnik dejal Conte, ki si je zaradi afere BALCO, ki jo je policija razkrinkala leta 2004 in tako uničila kariere številnih ameriških športnikov, med njimi tudi kariero Marion Jones, prislužil štiri mesece zaporne kazni.

Američan je vse svoje izčrpne informacije o dopinških metodah ponudil tudi Svetovni protidopinški agenciji. "Dal sem jim vse, a so mi dejali, da ne morejo verjeti nekomu, ki je bil obsojen. WADA povsem napačno testira športnike. Testi morajo biti štiri mesece pred velikimi tekmovanji še pogostejši. Če mislite, da bodo prevarante na naslednjih olimpijskih igrah ujeli, se pošteno motite,“ je še pripomnil Conte.