Kot je v uvodnem nagovoru povedala umetniška direktorica festivala Alja Predan, so uresničili ves program, ki so si ga za letos zastavili. V devetih dneh so izvedli trideset predstav in prav toliko spremljevalnih prireditev, ki dajejo festivalu "sočnost in polnost".

Zadovoljni so tudi z odzivom občinstva, saj so bile skoraj vse uprizoritve polne do zadnjega sedeža. Veliko je bilo gostov iz tujine, o Borštnikovem srečanju se je pisalo tudi v tujih medijih. "Upamo, da bo prihodnje leto, ko bo Maribor evropska prestolnica kulture, tega še več," je zaključila Predanova.

Vrhunec nocojšnje slovesnosti je bila izročitev Borštnikovega prstana za življenjsko delo igralki Miladi Kalezić, ki je kariero začela v SLG Celje, zdaj pa dela v SNG Maribor. Posebna žirija pod vodstvom Aleša Jana jo je označila za "poglobljeno, odgovorno in izobraženo igralko, ki gledališče razume kot nekaj svetega". To je dokazala tudi sama, ko se je ob prejemu nagrade zahvalila sodelavcem, prijateljem, družini in Bogu.

Strokovna žirija, ki je izbrala ostale letošnje nagrajence, je imela po besedah njenega predsednika Marka Peljhana znova težko delo, saj je bila soočena s širokim spektrom avtorskih pristopov in poetik sodobnega slovenskega gledališča. "Gledali smo gledališke stroje, ki so poskušali reflektirati družbo, v kateri živimo."

"In spet lahko suvereno izjavimo, da je naše gledališče živo in relevantno in bo glede na videno takšno tudi ostalo," je dejal in tako kot pred njim Predanova namignil, da je za nadaljevanje te uspešne zgodbe nujna ustrezna podpora.

Medtem ko lani velike nagrade za najboljšo uprizoritev sploh niso podelili, je žirijo letos prepričal Bartleby, pisar v režiji Miloša Lolića in izvedbi Mini teatra Ljubljana. Ta predstava si je prislužila tudi nagrado za adaptacijo besedila, pod katero se je podpisal Miloš Lolić, in nagrado za oblikovanje zvoka Luke Ivanovića.

Prav tako je v njej zaigral Igor Samobor, ki je letos prejel Borštnikovo nagrado za najboljšo moško igro. Nagrado za najboljšo žensko igro so podelili Janji Majzelj za vlogo Zlodeja v Pohujšanju v dolini Šentflorjanski v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča. Iz slednje prihajata tudi Barbara Pavlin in Empera3zz, ki sta prejeli nagrado za oblikovanje maske.

Po novem pravilniku Borštnikovega srečanja so letos lahko podelili le tri nagrade za igralske dosežke. Tretjo - nagrado za mlado igralko je prejela Viktorija Bencik za vlogo Žene v uprizoritvi Hudič babji v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. Za to predstavo je tudi nagrada za scenografijo, ki jo je dobil Henrik Ahr.

Najboljšo režijo je pokazal Eduard Miler v uprizoritvi Beneški trgovec v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Borštnikova nagrada po presoji žirije je šla Liferantom v režiji Mihe Nemca in izvedbi Gledališča Glej in SNG Nova Gorica. Nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev sezone 2010/2011 pa je prejel Marko Mandić za solo performans Mandićstroj v produkciji Vie Negative.