Pod vodstvom Švicarja Didierja Cucha so FIS pred svetovno javnostjo z argumenti pojasnjevali, da obstajajo številne možnosti, kako upočasniti tekme svetovnega pokala in brez menjave smučarske opreme pripeljati dirke v varnejše vode.

Vodja svetovnega pokala Günter Hujara je v obsežni preiskavi FIS, v kateri so sodelovali številni največji strokovnjaki z vsega sveta, predstavil zaključke raziskave. Najpogostejša alpska smučarska poškodba je strgana križna vez, ki zajema dobro tretjino vseh poškodb, največ primerov pa se zgodi na veleslalomih. Sledijo poškodbe roke in glave, ki so v največji meri posledica padcev na hitrih disciplinah, medtem ko strgane kolenske vezi pri večini niso posledica padcev.

"Poglejte primer letošnje tekme svetovnega pokala v Kranjski Gori. Druga vožnja je bila kar osem sekund počasnejša od prve, ker ste postavili bolj zaprto progo. Naj bo to ključ do manjših hitrosti. Spremenite drese ali kaj tretjega, le pustite, da smučarska oprema napreduje. V Kitzbühlu lahko postavite 100 količkov. Naša naloga bo še vedno, da čim hitreje pridemo do cilja. Le pustite nam, da na progi pokažemo svoje znanje. Dolgo časa smo garali, da smo znali iz smuči iztisniti maksimum, zdaj pa nas želite pripeljati tako daleč, da bo lahko rekreativec v trgovini kupil boljše smuči od naših. Če je to prihodnost alpskega smučanja, boste razvrednotili vse naše znanje," je del pogleda Bodeja Millerja, ki ga je na predstavitvi novosti v novi sezoni v Freizeit Areni predstavil v zelo dolgem govoru.

Konkreten je bil tudi Norvežan Aksel Lund Svindal: "Praviloma na veleslalomskem treningu vadim na približno minuto dolgi progi. Ko sem testiral nove smuči, sem bil za dve sekundi počasnejši. Trener mi je rekel, da je bilo smučanje katastrofalno. Ne boste me prepričali, da bo z novo opremo manjše tveganje poškodb, saj gre le za dobre tri odstotke počasnejšo in nazadnjaško smučanje, ki se vrača v devetdeseta leta. Če že tako razmišljate, potem naredite smučanje 20 odstotkov počasnejše. V takšnem primeru bo varnost gotovo večja."

Didier Cuche je pojasnil, da je izgubil ogromno časa in energije v pogovorih s smučarji in s prepričevanjem vodilnih mož na FIS, naj vendarle prisluhnejo glavnim akterjem. Dejal je, da so vsi testirali predlagane nove smuči z daljšim radijem zavoja in se prepričali, da to ni rešitev za varnost alpskega smučanja. "Je med nami kakšen Avstrijec?" je vprašal vmes in požel huronski aplavz, saj ni bilo prisotnega nobenega predstavnika smučarske velesile. "Ne morete spreminjati pravil, če se z njimi strinjajo le Benjamin Raich in drugi Avstrijci. Kaj smo pa mi?"

Z vprašanji je bil aktiven tudi zadnji zmagovalec svetovnega pokala Ivica Kostelić, bistvo problema pa je zadela tudi Anja Pärson: "Kažete nam obširne raziskave. Vse te ste delali le z moškimi smučarji. Kako lahko enačite moško in žensko smučanje? Sama si niti ne predstavljam, kakšne sile pri svojem poklicu uporabljajo smučarji. Ne moremo verjeti, da imate takšen odnos do ženskega smučanja."

Svoje videnje so podkrepili še drugi svetovni smučarski velemojstri, kot so Ted Ligety, Julia Mancuso, Kalle Palander... V boju z velikanom so pokazali izjemno enotnost. Kako uspešni bodo, bo pokazal čas. Zanimivo bo spremljati nadaljevanje boja, kako se bo enoten smučarski svet zoperstavil Avstrijcem.