Stoner bi težko našel boljši način za osvojitev drugega naslova prvaka po letu 2007, a prvega za Hondo. Na domačem terenu, pred svojimi navijači in prav na svoj 26. rojstni dan je z zmago postavil piko na i odlični sezoni. Na koncu so ljubitelji motociklizma ostali brez pričakovanega boja z branilcem naslova Jorgejem Lorenzom, za kar pa Avstralec ni bil kriv. španski dirkač Yamahe je namreč padel na ogrevanju pred dirko in si pri padcu poškodoval prstanec leve roke. Po prvih podatkih je Lorenzo celo izgubil del prsta, zato so ga takoj prepeljali v Melbourne na operacijo.

Brez edinega resnega tekmeca je bil Stoner neustavljiv. Odlično je začel dirko, čeprav je vedel, da bi moral priti na cilj le na šestem mestu, pa bi bil naslov njegov. A preračunljivost ni Avstralčeva lastnost in drobni dirkač je pokazal, da je na motociklu velik športnik. "Na takšen način si seveda nihče ne želi osvojiti naslova. Toda imel sem veliko motivov. Danes je moj rojstni dan, lovil sem šesto zaporedno zmago, dirkam doma, vse je govorilo za to, da se potrudim za prvo mesto. Vse se mi je uresničilo, kaj lepšega bi si lahko še želel?" je po dirki o okoliščinah, ki so ga pripeljale do zmage in naslova, dejal Stoner. Avstralski dirkač je v soboto četrtič zapored dobil tudi kvalifikacije na domači dirki.

Zanimivo je bilo za Stonerjevim hrbtom predvsem ob koncu dirke. Dežni oblaki so zagrozili in na nekaterih delih steze se je ulilo. Nekaj dirkačev ni želelo tvegati in so v boksih zamenjali motocikle za tiste z dežnimi nastavitvami, med njimi je bil tudi Nicky Hayden, a se je uštel, na koncu je bil le sedmi; večjega naliva le ni bilo, tako da so na vrhu ostali dirkači, ki niso šli v bokse, čeprav so bili nekateri na meji odstopa. Tudi Stoner, saj je po dirki priznal, da ni veliko manjkalo, pa bi se pridružil tekmecem ob stezi: "Prvič ni bilo videti tako nevarno, ko pa sem drugič zapeljal na moker del steze, me je odneslo. Imel sem srečo, da sem še ujel motor in zadnji krog sem nato prevozil zelo previdno." Stoner se je z drugim naslovom - dosegel ga je z 32. zmago v karieri - kot drugi Avstralec pridružil Micku Doohanu kot večkratni prvak, res pa je, da bo slednji še nekaj let v prednosti, saj je med leti 1994 in 1998 zbral kar pet naslovov.

Osmoljenec je bil le Alvaro Bautista, ki je nekaj krogov pred koncem na edinem mokrem delu steze zdrsnil in končal v pesku. Podobna usoda je sredi dirke, a še v suhem vremenu, doletela letos neopaznega nekdanjega svetovnega prvaka Valentina Rossija, ki je razočarano končal z Ducatijem ob stezi. Bolj nasmejana sta bila njegova rojaka Marco Simoncelli in Andrea Dovizioso, ki sta se v zadnjih ovinkih borila za drugo mesto, nazadnje pa je bil uspešnejši Simoncelli. Četrti je bil Dani Pedrosa, peti Colin Edwards, šesti pa Randy de Puniet.

Stoner je z zmago prednost pred Špancem v skupnem seštevku povečal na neulovljivih 65 točk. Zdaj jih ima 325, v boju za drugo mesto pa sta se nesrečnemu Lorenzu, ostal je pri 260 točkah, danes približala Dovizioso z 212 in Pedrosa z 208.

Alex de Angelis iz San Marina je zmagovalec razreda moto2, drugi je bil novi vodilni v SP Nemec Stefan Bradl, tretje mesto pa je osvojil Španec Marc Marquez. Skupno ima zdaj Bradl 254 točk, Marquez pa le tri manj. V najšibkejšem razredu do 125 ccm je zmagal Nemec Sandro Cortese (Aprilia), drugi je bil Španec Luis Salom (Aprilia), tretji pa Francoz Johann Zarco (Derbi). V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Španec Nicolas Terol, ki je bil danes šesti.

Sezona se bo s predzadnjo dirko v malezijskem Sepangu nadaljevala že čez teden dni.