Pahor ocenjuje, da SD za seboj pušča "neko dediščino, ki je dobra za tiste, ki bodo vodili državo naprej". A kot dodaja, je ravno SD najbolj izkušena pri vodenju vlade v času velike krize, zato jim "realna dejstva" onemogočajo, da bi ljudem pripovedovali pravljice o prihodnosti, ki bodo razočarale. Tako Pahor meni, da so v stranki Slovenijo sposobni voditi še naprej in dodaja, da imajo v SD slovenski politiki še marsikaj ponuditi.

Če bodo dobili mandat, se bodo tako kot zadnja tri leta borili za Slovenijo, je izpostavil. Sicer pa upajo v tak uspeh na volitvah, ki bi jim omogočal, da sodelujejo pri vodenju države.

Na novinarsko vprašanje, ali ocenjuje, da je še vedno primeren kandidat, s katerim naj SD nastopi na volitvah, je odgovoril, da tako ocenjujejo ljudje, "ki so tukaj v dvorani". Spomnil je, da je v politiki od leta 1990, takrat, ko so "vse podgane bežale, prej pa so se hranile ob koritu". Skupna ocena stranke pa je po njegovih besedah taka, da bi bila vsaka destabilizacija škodljiva. Že napoved, da se bo umaknil po naslednjem kongresu, je vznemirila precej ljudi, je dodal. Na vprašanje, kdo bi ga lahko nadomestil na vrhu stranke, pa pojasnjuje, da "vse ob svojem času".

Novinarje je tudi zanimalo, ali držijo govorice, da tudi Janja Klasinc odhaja k Jankoviću. Pahor meni, da je pravica ljudi, da se odločijo preudarno. Kot je dodal, se ne dogaja prvič, da stranko ljudje zapuščajo. Take stvari ga ne motijo ali vznemirjajo, je dejal. Kot je pojasnil, pa je treba vprašanje, ali odhaja, nasloviti na Klasinčevo.

Po Pahorjevih besedah se sicer lahko zdi, da bo stranka, ki je bila na prejšnjih volitvah zmagovita, zdaj čutila neko grenkobo, ker se ta hip ne more potegovati za prvo mesto na volitvah. A daleč od tega, pravi. Kot je dejal, so nekateri prišli v stranko, ker so si obetali nekatere privilegije, a jih niso dobili, zato so razočarani in gredo drugam. S temi stvarmi se pa oni ne ukvarjajo, je poudaril.

Dolgoletni poslanec SD Milan Potrč pa je ocenil, da so razmere v stranki dobre ter aktivnosti dobro tečejo. S programom želijo pokazati, da je stranka še vedno vredna zaupanja, obenem pa se boriti za čim boljši rezultat, je še dejal. Tudi Potrč pričakuje, da bo gotovo še kdo iz stranke odšel. Prav tako so nove liste in stranke po Potrčevi oceni lahko "malo napihnjene".