"Spoštovani gospe in gospodje, tovarši in tovaršice. Ta dan je nekaj posebnega, saj se ustanavlja stranko, ki bo programska in bo združevala dobre ljudi, ki bodo trdo delali v dobro vseh," je svoj nagovor 339 ustanovnim članom stranke pričel ljubljanski župan Zoran Janković.

(Foto: Jaka Adamič)

Janković je izpostavil svoje petletno županovanje v Ljubljani in dodal, da je prestolnica v tem času postala najlepše mesto na svetu. Cilj njegove stranke pa je, da bo Slovenija čez pet let najboljša država na svetu.

Preberite še: Jankovićev predvolilni boj bo temeljil na jasni strategiji gospodarstva

Starejšim pokojnine, mladim pa stanovanja

Kot cilj stranke je izpostavil varno, socialno in uspešno državo. Poudaril je, da je starejšim treba zagotoviti dobre pokojnine in dovolj domov za ostarele, mladim pa stanovanja, da bodo lahko iskali zaposlitev v mestu, kjer so študirali, ne pa v tujini. Za to pa, kot poudarja, potrebujemo gospodarstvo z novimi delovnimi mesti z dodano vrednostjo. Jankovićev cilj je 4-odstotna gospodarska rast in manj kot 3-odstotni proračunski primanjkljaj. Napoveduje tudi nove korake pri pregonu kriminala in izboljšanju delovanja sodstva.

(Foto: Jaka Adamič)

Glede morebitnih očitkov, da so volilni programi večine strank podobni, pa se je vprašal: "Komu bodo državljani verjeli? Tistim, ki so imeli priložnost, pa niso nič naredili, ali tistim, ki so z delom dokazali marsikaj?"

V parlament tudi Jankovićeva snaha Vesna?

Na kongresu so ljubljanskemu županu podporo prišli izreči Matjaž Zanoškar, Cveta Zalokar Oražem in pa Renata Brunskole. "Prišla sem izrazit podporo njegovi listi in temu, kar je že pokazal, da zna in zmore. Zdi se mi, da je ta vzorec lahko tudi zelo dober za trenutne razmere v Sloveniji," pa je dejala nekdanja poslanka Zaresa Zalokar Oražmova, ki še ne ve, ali bo kandidirala za poslanko. S podobo "težavo“ se sooča tudi Zanoškar.

Vesna Janković. (Foto: Jaka Adamič)

Članica stranke bo postala tudi Vesna Janković, žena Jureta Jankovića, ki je na vprašanje, ali bo kandidirala za poslanko, odgovorila: "Morda".

Iz tiskanega Dnevnika še preberite: Nove stranke pometajo s starimi

Stranka se bo imenovala Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija.