Novoizvoljeni podpredsednik stranke Janez Šušteršič je dejal, da se bodo v stranki zavzemali tudi za umik države iz gospodarstva, zato v njihovem programu ne bo mogoče najti obljub o velikih gospodarskih projektih.

(Foto: Bojan Velikonja)

Gregor Virant je dejal, da bo stranka dovolila včlanitev tudi tistim, ki so že bili člani katere druge stranke, a si bo pridržala možnost, da iz kakršnikoli etičnih ali moralnih razlogov kogar koli zavrne. Virant je poudaril, da si bodo za debirokratizacijo prizadevali tudi na področju zdravstva, saj je "dovolj tega, da hodimo okoli zdravnikov kot poštarji".

Virant je uvodoma pojasnil, da se je ideja za akcijo rodila v glavah štiričlanske skupine, torej njega, Rada Pezdirja, Marka Pavlihe in Janeza Šušteršiča. Toda potreba za akcijo je bila po njegovih besedah v zraku dolgo časa, saj stotisoči državljani nimajo prave izbire na volitvah.

Vnovič je poudaril, da jim je dovolj delitve na leve in desne, teorij zarot in drugih negativnosti, ampak bi radi dosegli profesionalno in učinkovito vodenje države ter politiki vrnili ugled.

(Foto: Bojan Velikonja)

V javni upravi se bodo trudili na inteligenten način zniževati stroške, kar bodo skušali storiti brez radikalnih potez in stališč.

Danes, 12 dni po dokončni odločitvi za vstop v volilno tekmo, Virant ugotavlja, da so v tem času postavili močan volilni štab, in sicer brez kapitalskega zaledja, oblikovali program in našli nabor "imenitnih kandidatov". V tem času so se po Virantovih besedah na javnomnenjskih anketah dvignili na drugo mesto in "vodečim dihajo za ovratnik". Medtem so se odločili za ustanovitev stranke, saj so pristaši hitrih in učinkovitih odločitev.

"Če nam je v 12 dneh uspelo vse to, kaj vse nam lahko uspe v enem ali dveh vladnih mandatih," sprašuje Virant, ki sicer še napoveduje, da bo po volitvah njihova prioriteta upravljanje države, ne pa stranke.

Boscarol: Razočaran ne bom le sam, ampak večji del države

Na kongresu je bil prisoten tudi Ivo Boscarol, podjetnik iz Ajdovščine, ki se v stranko ne bo vključil, a verjame vanjo ter jo podpira. Po poročanju portala MMC je prisotnim dejal, da če bodo razočarali, ne bo razočaran le on, temveč večji del države. Dodal je, da bo do stranke ves čas držal kritično distanco ter bo njihova slaba vest, če bodo zavili s poti tistega, kar sam smatra za korist Slovenije. Stranko pa podpira zato, ker verjame, da Virantove ekipe ne briga, kdo je zmagal leta 1945 - beli, rdeči ali črni - temveč, ali bomo jutri lačni ali siti.