Virant je za ustanovitev stranke navedel dva osnovna razloga. Gre za najhitrejšo in najenostavnejšo pot do vložitve kandidatur, sami pa so pristaši hitrih in enostavnih rešitev. Kot drugi razlog pa je navedel ogromno podporo iz vse Slovenije, zato želijo dati ljudem prostor, da se organizirajo.

Okoli 60 kandidatov in podpornikov Virantove liste se je včeraj prvič sestalo. Za poslanca bodo poleg nekdanjega ministra za javno upravo kandidirali ekonomist Janez Šušteršič, nekdanji direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak, župan Murske Sobote Anton Štihec, direktor Term Lendava Igor Magdič, direktor Agencije za javno naročanje Sašo Matas, glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić... Na včerajšnjem srečanju je bil tudi igralec Ivo Ban, ki pa se glede kandidature še odloča. Kot je zagotovil Gregor Virant, bodo na listi predvsem novi obrazi, ki do zdaj še niso bili v politiki, so pa bili uspešni na drugih področjih: v gospodarstvu, javnem sektorju...

Kot temeljne poudarke programa bodoče stranke je Virant izpostavil zavzemanje za ponovno vzpostavitev občutka pravičnosti v državi, kar bodo poskušali doseči predvsem z ostrim in odločnim bojem proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. Pri tem napovedujejo, da bodo kriminalistično policijo vključili v tožilstvo. Nemudoma bodo začeli varčevati v javnem sektorju. Zagon gospodarstvu bodo poskušali dati zlasti z nekaterimi ukrepi na davčnem področju. Glede poenostavitve postopkov nekdanji minister za javno upravo napoveduje, da bodo te radikalne in brezkompromisne. Na pričakovanje LDS, da bo Virantova lista zagovarjala družinski zakonik, pa odgovarja, da podpirajo sedanjo rešitev glede posvojitev s strani istospolnih partnerjev, saj je razumen kompromis. Popolne pravne izenačitve istospolnih partnerskih zvez s heteroseksualnimi pa ne podpirajo, saj menijo, da mora biti za otroke prednostna posvojitev v heteroseksualne skupnosti. Kot posebnost stranke je Virant izpostavil zavzemanje za znižanje proračunskega financiranja političnih strank za 50 odstotkov. Na sestanku pa so se tudi enotno opredelili proti preiskovalnim komisijam.

Virant je včeraj še napovedal, da nobene stranke kot možnega koalicijskega partnerja ne izključujejo. Eno njihovih temeljnih izhodišč je namreč, da gredo v politiko zato, da sodelujejo, in ne zato, da se prepirajo. Tako tudi do Janeza Janše Virant ne čuti nobenih zamer in pričakuje, da jih 5. decembra tudi prvak SDS ne bo več čutil do njega.