Moody's je v torek znižal bonitetno oceno Španije z Aa2 na A1. V sredo ponoči pa je znižal bonitetno oceno 10 od skupno 17 španskih regij. Kastilja-La Mancha si je prislužila celo oceno na ravni ničvrednosti, dve stopnji nad ravnijo ničvrednosti pa sta pristali bonitetni oceni Katalonije in Valencie.

Prav tako je Moody's navzdol popravil oceno petih španskih bank, med njimi Santander, BBVA in Caixabank.

Kljub temu Španija danes ni imela nobenih težav pri zbiranju sredstev na finančnih trgih. Izdala je 10-letne in osemletne obveznice. Pri prvih se je zahtevana donosnost iz tiste v zadnji podobni izdaji spustila s 5,92 odstotka na 5,45 odstotka. Pri drugih pa se je zvišala s skoraj petih odstotkov na 5,15 odstotka.

Moody's je med razlogi za znižanje bonitetne ocene Španije v torek izpostavil počasno in neučinkovito reševanje dolžniških težav v območju evra ter upad zaupanja v politično in finančno stabilnost območja skupne valute. Opozoril je tudi na visoko zadolženost španskih podjetij in finančno šibkost regionalnih bank, zaradi česar je finančni sistem močno izpostavljen morebitnim prihodnjim šokom.

Ob tem je problematična tudi napoved šibke gospodarske rasti in slabih obetov za v prihodnje. Gospodarska rast v prihodnjih letih naj tako v povprečju ne bi presegala 1,5 odstotka, vse to pa bo dodatno otežilo javnofinančni položaj države, ki se je v času finančne in gospodarske krize močno poslabšal.

Moody's tako meni, da bo Španija težko izpolnila cilje konsolidacije javnih financ, še posebej pa so v agenciji zaskrbljeni glede fiskalnega zdravja španskih regij.