Bonitetno oceno Španije znižal tudi Moody's

Moody's je kot zadnja izmed treh velikih bonitetnih agencij znižala špansko bonitetno oceno, in sicer za dve stopnji, z Aa2 na A1. Znižanje je predvsem posledica dolžniških težav območja evra, prezadolženosti podjetij in bank, slabih gospodarskih napovedi in zahtevnih fiskalnih razmer. V prihodnje so sicer mogoča še dodatna znižanja, saj so obete ocenili kot negativne. V Madridu pa so znižanje označili za presenetljivo, zlasti ker v agenciji niso počakali na izid nedeljskega vrha EU in območja evra, poleg tega pa je takšna odločitev v nasprotju s pozitivnim odzivom na spremembo španske ustave, ki dodaja določila o izravnanem proračunu.

Nemčija za krepitev EFSF na 1000 milijard evrov

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je včeraj predlagal, da bi se obseg evropskega sklada za finančno stabilnost (EFSF) s sedanjih 440 milijard evrov okrepil na 1000 milijard evrov. Stroka namreč opozarja, da bo EFSF z efektivno posojilno zmožnostjo v višini 440 milijard evrov in kapitalom 780 milijard evrov še vedno prešibak, da bi lahko preprečil širjenje dolžniške krize evrskega območja. Nemški politiki so zaskrbljeni, da bi moral Berlin, ki je največji vplačnik v mehanizem, zato v EFSF vplačati še več od zdaj dogovorjenih 211 milijard evrov, Schäuble pa je vladajoči nemški koaliciji že obljubil, da do tega ne bo prišlo.

EU s kompromisom o strožji ureditvi prodaj na kratko in CDS

Predstavniki evropskega parlamenta in poljskega predsedstva EU so v torek zvečer dosegli kompromis o strožji ureditvi prodaj na kratko in trgovanja z zavarovanji posojilnega tveganja (CDS), ki lahko služijo kot orodje za špekulacije in na finančne trge vnašajo veliko nestabilnost. Nova ureditev naj bi začela veljati novembra prihodnje leto. Cilj uredbe je zaostriti pravila glede prodaj na kratko in CDS, obenem pa finančnim regulatorjem omogočiti bolj učinkovit in usklajen odziv v primerih, ko bi eno ali drugo povzročilo resno grožnjo stabilnosti finančnih trgov.

Inflacija v ZDA ostaja pod nadzorom

Cene življenjskih potrebščin v ZDA so se septembra zvišale za najmanj v zadnjih šestih mesecih, saj je bila osnovna mesečna inflacija brez cen energije in hrane le 0,1-odstotna, letna osnovna inflacija pa je dosegla dva odstotka. Pocenile so se obleke in rabljena vozila, že tretji mesec zapored so ostale nespremenjene cene novih vozil, stanovanjske najemnine pa so se podražile le za 0,1 odstotka, kar je najšibkejša rast od aprila. Skupna inflacija je bila medtem nekoliko višja, saj je septembra na mesečni ravni dosegla 0,3 odstotka, na letni ravni pa 3,9 odstotka. K temu so prispevale zlasti višje cene bencina in hrane.

Intel in Apple spet rekordno

Največji svetovni proizvajalec računalniških procesorjev, ameriški Intel, je že šesto četrtletje zapored zabeležil rekordne poslovne rezultate, saj so se prihodki povečali za 28 odstotkov, na 14,2 milijarde dolarjev, dobiček pa je na letni ravni zrasel za 17 odstotkov, na 3,5 milijarde dolarjev. Odlično so se prodajali zlasti procesorji za prenosne računalnike, zaradi močne rasti na področju mobilnih naprav in računalništva v oblaku pa tudi podatkovni centri. Rekordno je posloval tudi Apple, ki je v četrtletju prihodke povečal za 28 odstotkov, na 28,3 milijarde dolarjev, dobiček pa za 53 odstotkov, na 6,62 milijarde dolarjev. A rezultati so bili kljub temu slabši od napovedi in delnice so padle za skoraj sedem odstotkov, kar je pomenilo, da se je tržna kapitalizacija družbe znižala za kar 27 milijard dolarjev.

Yahoo kljub padcu dobička nad pričakovanji

Ameriški spletni velikan Yahoo je v tretjem letošnjem četrtletju zabeležil 26-odstotni padec čistega dobička, na 293 milijonov dolarjev, kar je posledica zmanjšanja prihodkov z 1,12 milijarde na 1,07 milijarde dolarjev na letni ravni, a rezultati so vseeno presegli pričakovanja analitikov. Prav tako so se v zadnjih tednih pojavile neuradne informacije o prevzemu družbe s strani ameriškega tehnološkega velikana Microsoft ali celo združitev s prav tako šepajočim ameriškim spletnim podjetjem AOL. To bi omenjenim podjetjem omogočilo boljši konkurenčni položaj v boju s tekmecema Google in Facebook, ki sta jih v zadnjih letih močno prehitela.

Samsung in Google z novim galaxy nexusom

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics in ameriški spletni velikan Google sta danes v Hongkongu predstavila nov pametni mobilni telefon galaxy nexus, na katerem je nameščena najnovejša različica Googlovega operacijskega sistema Android, poimenovana Ice Cream Sandwich. Do predstavitve novega mobilnega telefona je prišlo le nekaj dni po začetku prodaje Applovega novega iphona 4S, ki ga je Applu v le treh dneh po začetku prodaje uspelo prodati kar štiri milijone enot. Sicer je Apple v letošnjem drugem četrtletju po svetu prodal 20,3 milijona pametnih mobilnih telefonov, Samsung pa 19,6 milijona, oba proizvajalca pa sta boj za prevlado s patentnimi tožbami preselila tudi na sodišča.

Pripravil Jernej Ogrin