Protesti, ki so se iz ameriškega Wall Streeta razširili po vsem svetu, nimajo zgolj skupnega cilja, delijo si tudi simbol – masko Guya Fawkesa z brki in koničasto brado. Na protestih v Londonu se je z omenjeno masko pojavil tudi ustanovitelj Wikileaksa, Julian Assange, a jo je zaradi vztrajanja mož v modrem odstranil, poroča spletni portal.

Prvič uporabljena v stripu

Maska Guy Fawkesa se je v zgodovini pojavila že večkrat. Leta 2006 jo je v filmu V for Vendeta (op. V kot vroče maščevanje) nosil glavni junak, osamljeni aktivist, ki se je v filmu boril proti izmišljeni fašistični politični stranki. V filmu glavni junak skuša razstreliti stavbo britanskega parlamenta kot je to leta 1605 želel storiti Guy Fawkes.

Masko so si v protestih scientološkem gibanju leta 2008 nadeli tudi pripadniki razvpite hekersko-aktivistična skupina Anonymous (op. Anonimni).

Maska se je prvič sicer pojavila v stripu Alana Moora, ki jo je zanj ustvaril britanski grafični oblikovalec David Lloyd. "Maska Guya Fawkesa je postala znamka in uporabna zaščita obraza v protestih proti tiraniji – zadovoljen sem, da jo ljudje uporabljajo, unikatna je, ikona popularne kulture uporabljena za poseben namen,“ je mnenje očeta maske navedel BBC.

Foto: Reuters

Za potrebe protestov je maska primerna, ker skrije obraz protestnikov. Lloyd pa meni, da je nošnja mask morda povezana tudi s prizorom iz filma V for Vendeta, katerega producenti so masko prvič izdelali za namen filma, ki vključuje prizor množičnega protesta, v katerem vsi ljudje nosijo to masko. Masko je sedaj moč kupiti v številnih trgovinah, na račun protestov pa ponovno služi elita.

Guy Fawkes, večni upornik in lik, ki je izmed vseh najbolj anti-političen, je najbolj idealen vzornik, ki so si ga protestniki lahko izbrali, je prepričan eden izmed članov gibanja Anonimnih. Nošenje opazne maske protestnike loči od hipijev in socialistov in jim da lastno identiteto.