Članice in člani alpskih smučarskih reprezentanc so se danes pred začetkom sezone predstavili medijem in javnosti v sila prijaznem in sproščenem vzdušju, v s soncem obsijanem pokljuškem športnem centru na Rudnem polju, kjer sicer domuje slovenska biatlonska reprezentanca. Ekipa sicer ni bila popolna, odsotne so bile prav tri alpske smučarke, ki bodo to soboto tekmovale v Söldnu.

Tina Maze s prihodom v domovino ni želela skaliti intenzivnih priprav v Avstriji, kjer skupaj s svojo majhno ekipo pili še zadnje podrobnosti pred uvodno tekmo v novi sezoni, v kateri ima znova visoke cilje. Ker so vložki zelo visoki, saj je ena izmed kandidatk za "krono", veliki kristalni globus, bo vsaka uvrstitev zelo pomembna.

Slovenskim oboževalcem doma se je iz Pitztala javila po video elektronski povezavi: "Naredili smo že dva dni treninga v Söldnu, zdaj pa smo ponovno v Pitztalu in z veseljem pričakujem prvo tekmo. Priprave smo dobro opravili, za mano je veliko dela, treningov, testiranja opreme. Tudi fizično sem dobro pripravljena in smučam dobro. Treningi v zadnjem tednu so bili kar težki, progo se poliva z vodo, zato kar trese ... Sicer pa vedno ciljam visoko in si želim, da bi na uvodni tekmi smučala s čim manj napakami ter enostavno uživala v tej tekmi in športu."

Preostali članici veleslalomske odprave Drevova in Robnikova, ki sta na veleslalomu v Söldnu že osvajali točke svetovnega pokala, sta obležali doma z rahlo vročino, a bosta po zagotovilih iz slovenskega tabora nared za uvodno preizkušnjo. Medtem ko bodo na Tirolskem prve tekmovalne veleslalomske zavoje v sezoni delale tri Slovenke, pa so pri moških razmere veliko manj bleščeče. Slovenski veleslalomisti so namreč izgubili stik z najboljšimi in niso več konkurenčni, kar se posledično pozna tudi na minimalni kvoti.

Trenerski strokovni štab je edino vstopnico podelil Jazbecu. Šestindvajsetletni član kranjskogorskega smučarskega kluba bo tako drugič v karieri dobil priložnost na ledeniški premieri. Na ledeniku Rettenbach je nastopil že v minuli sezoni in v prvi vožnji pristal na 34. mestu. Za Jazbeca, ki ima status samoplačnika, bo letošnja sezona zelo pomembna, saj bo prav od nastopa v Söldnu v veliki meri odvisna tudi njegova vključitev v reprezentanco, kar pa bo sicer z visoko startno številko 60 zelo težko. Jazbec je doslej enkrat osvojil točke svetovnega pokala, decembra 2009 v Val d'Iseru skupaj z Alešem Gorzo. Ta tekma je bila zadnja veleslalomska tekma s slovenskim smučarjem med dobitniki točk. Čas bi že bil, da se ta urok prekine.

Po ledeniški uverturi sledi 12. in 13. novembra uvodni slalom v finskem Leviju in nato konec novembra še prve hitrostne preizkušnje onstran luže v Kanadi in ZDA, kjer ima visoke načrte tako šampionka Mazejeva kot tudi člani slovenske ekipe za hitri disciplini Andrej Jerman, Andrej Šporn, Andrej Križaj, Gašper Markič, Rok Perko in Boštjan Kline.

Poleg vodstva Smučarske zveze Slovenije ter trenerjev se je predstavitve na Pokljuki udeležil tudi minister Aleš Zalar, ki je predstavil pomembno vlogo ministrstva za notranje zadeve pri podpori slovenskega športa. Ministrstvo namreč z zaposlitvami v policiji nudi prepotrebno finančno stabilnost vrhunskim športnikom, med petindvajseterico policijsko uniformo nosi kot edina alpinka najboljša slovenska smučarka Mazejeva, pred njo pa sta jo Jernej Koblar in Andrej Miklavc. Skupaj z zvezo ministrstvo pripravlja projekt Varno na pot, ki bo 7. novembra na poligonu Vransko.