"V naslednji sezoni ni svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger, zato je moj cilj na vsaki tekmi nastopiti dobro pripravljena. Mislim, da bo vrhunec finale pokala v Schladmingu. Letos smo finale že doživeli kot SP, ker je tudi ritem in pomen podoben. Odloča se o skupni razvrstitvi v pokalu," je na novinarski konferenci v domači Črni na Koroškem povedala Mazejeva.

"Pritisku še nisem bila dorasla"

Najboljša slovenska alpska smučarka ni želela napovedovati uvrstitev v naslednji sezoni, želi pa si biti konkurenčna najboljšim na vsaki tekmi. Že v prejšnji zimi je v skupnem seštevku na tretjem mestu zaostala le za Nemko Mario Riesch in Američanko Lindsey Vonn. "Upam, da bom ponovno blizu te dvojice, mogoče se nam bo priključila še katera izmed tekmovalk. Sama se ju bom skušala čim bolj držati. Stvar ne bo lahka in se tega zavedam, zato temu ne bom posvečala velike pozornosti, kot sem jo lani, ko sem se kar nekoliko ustrašila. Temu pritisku še nisem bila dorasla. Sedaj vem, da sem jima lahko konkurenčna in tudi oni se tega zavedata. Se dolgo poznamo in me spoštujeta. Tudi sama se sedaj počutim bolje in zadovoljna sem s tem, kar sem že dosegla. Vse, kar bo več, bo le še dodatna nagrada na moji športni poti."

Mazejeva je od 30. julija do 8. avgusta trenirala v argentinski Ushuaii (tehnične discipline) in v Portillu v Čilu (hitre discipline). Posebej slednje je bilo, kot je dejala, zanjo izjemno pomembno, saj je vadila z avstrijsko moško ekipo. "Ponosna sem, da sem imela to priložnost, saj so Avstrijci prvi v tem športu in sem se lahko veliko naučila. Največji napredek sem dosegla, ker sedaj dobro reagiram tudi v položajih, kjer se je potrebno znajti, ker vse skupaj poteka povsem drugače, kot običajno. Doslej v celotni karieri praktično nisem imela tako dobrih poletnih treningov smuka na tako težkih progah. Po začetnih težavah so me tudi Avstrijci normalno sprejeli, pa tudi trenerji so dobro sodelovali," je bila s pettedenskimi pripravami na južni polobli vesela Mazejeva. V Ushuaii se je znebila strahu na težki progi, ki je imela zelo zahteven skok ter teren, ki bil bil valovit in nagnjen na levo in desno stran.

Včasih smo se obremenjevali s stvarmi, ki sploh niso bile pomembne

Ta teden je prvič doslej testirala svoj položaj na smučeh in opremo v vetrovniku v Milanu. "V vetrovniku sem se počutila kot manekenka Naomi Campbell, ki se vsakih nekaj minut preobleče. Pri 25 stopinjah Celzija pa si ni bilo najbolj prijetno nadevati čelado, rokavice in tekmovalni dres. V vetrovniku je pihal veter, kot bi vozila s 120 kilometri na uro. Doslej še nisem imela priložnosti, da bi opravila testiranja v takih pogojih. Vse je bilo izmerjeno, doslej pa smo delali po občutku. Začela sem ugotavljati, da smo se včasih obremenjevali s stvarmi, ki sploh niso bile pomembne, in obratno. V Portillu sem prvič opravila tudi testiranja na 20 sekundah proge, ko so me vlekli s snežnimi sanmi in je test, ki ga Avstrijci opravljajo večkrat na leto, podoben vetrovniku. Tako smo dobili prave, izmerjene rezultate opreme in mojega položaja na smučeh," je novosti opisala Mazejeva.

Trenirala je tudi s Hrvatom Ivico Kostelićem, zmagovalcem svetovnega pokala v prejšnji zimi. "Skušala sem se čim bolj približati njegovi ravni vadbe. Zelo sem vesela in ponosna, da sem imela možnost vadbe z njim in Avstrijci. Gotovo sem veliko pridobila. Naredila sem korak naprej pri vadbi in odnosu do treninga, saj sedaj za vse ostalo porabim manj energije in profesionalno opravim celoten trening. Vse skupaj je zame sedaj veliko lažje in sem veliko bolj mirna. Tako prihranim veliko energije, tudi z Andreo Massijem se na kondicijskih pripravah ne prepiram več toliko kot prej, ter skušam tudi težke trenutke kondicijskih treningov normalno preživeti."

Massi: Priprave zelo uspešne, trenirali smo za 40 odstotkov več kot lani

Massi je dosedanje priprave svoje varovanke ocenil kot zelo uspešne. "Trenirali smo kar 40 odstotkov več kot pred prejšnjo sezono. Tudi kondicijsko je bolje pripravljena. Boljša sta njena vzdržljivost in moč," je pojasnil Massi. "Vetrovnik sicer uporabljajo tekmovalke bistveno nižje ravni, kot je Mazejeva. Osem ur testiranj v Milanu je bilo zelo pomembnih za pripravo na sezono. Testirali smo osem različnih dresov treh proizvajalcev, položaj palic, rok, šlo je celo do takih podrobnosti, kot je ustreznost frizure. Devet inženirjev smo imeli na voljo ter še enega za aerodinamiko. Dobili smo potrditev, da dres, ki ga je imela na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, ni bil najboljši. Sedaj sem si za cilj zastavil, da bi imela najboljši dres, ki nam bo na voljo. Pomembna je vsaka desetinka. Mazejeva je bila v prejšnji zimi tretja na svetu in smo se sedaj približali pogojem, ki jih imata Maria Riesch in Lindsey Vonn. Slednjo smo srečali v Portillu, kjer je vprašala, kaj delamo tam, saj so tereni zelo zahtevni in zanimivi. Obenem pa imajo zelo redki dostop do njih. Trening tam je zelo kakovosten in težak," je menil Massi in dodal: "Toda tudi konkurenca ne spi in vadi vsaj toliko, kot smo mi."

Prva tekma nove sezone bo v Söldnu, kjer lahko Mazejeva postane edina, ki bi še tretjič zmagala na tem tradicionalnem uvodnem prizorišču svetovnega pokala. "Vedno je bila dobra na tem prizorišču in jo bomo skušali optimalno pripraviti, vendar ne bomo spustili količine treninga, da ne bomo 'prekratki' januarja in februarja, ki sta najpomembnejša meseca za nabiranje točk v svetovnem pokalu," je napovedal Massi. "V Portillu je bil trening uspešen, trenirali smo z moško avstrijsko ekipo. Tega ni bilo enostavno urediti, čeprav je Mazejeva dobila povabilo tamkajšnjega centra, kjer pa imajo glavno besedo Avstrijci, Kanadčani in Američani. Uspelo nam je rešiti začetne težave, kar ni bilo lahko, vendar pa smo z nekaj diplomacije vendarle lahko ostali. Tudi 3500 m nadmorske višine je Mazejeva v 15 dnevih dobro prestala. Tako dodatnega kisika za regeneracijo, kot so ga uporabljali Avstrijci, mi nismo uporabljali. Popoldne je brez uporabe hiperbarične komore trenirala tudi kondicijo. Resnično je njeno telo zelo dobro delovalo," je ocenil Massi.

Smučarska zveza Slovenije dolguje dve tretjini obljubljene nagrade

Že uvodoma se je Massi na novinarski konkurenci v Črni na Koroškem dotaknil tudi sodelovanja s Smučarsko zvezo Slovenije. "Spomladi je bilo naporno po težki sezoni, ki pa je bila najboljša doslej. Zgodile so se določene nevšečnosti. Iz pogodbe, ki je bila že podpisana, so nam na sestanku z vodstvom SZS hoteli odvzeti določeno količino denarja. Odvetnik Damjan Trpin je potem prevzel pogajanja in to je preprečilo konec sodelovanja, saj bi sam prekinil pogovore. Oklestiti so želeli že podpisan dogovor, kar je bilo zame nespremenljivo in nam je povzročilo precej preglavic pri načrtovanju poletnih priprav," je povedal Massi.

Massi je o denarnih obveznostih zveze do njegove ekipe povedal. "Sedaj je izplačano vse za prejšnjo sezono, ki pa se je končala 20. marca. Tudi prvi obrok za novo sezono je bil plačan, predsednik Tomaž Lovše pa je obljubil nagrade, ki jih še nismo dobili v celoti, ampak eno tretjino. Upam, da se bo držal dogovora. Žal mi je, da Grege Šparovca ni več v slovenski ženski reprezentanci, saj je naša ekipa z njim zelo dobro sodelovala. Želim si, da bomo na smuku in superveleslalomu z novimi člani slovenske ekipe dobro sodelovali," je povedal Massi.