Minister je prepričan, da v rudniku delajo slabo, počasi in za čisto preveč davkoplačevalskega denarja. Direktor rudnika Peter Dolenc očitke ostro zavrača in trdi, da bo škoda, če ne bo sanacije Boršta, lahko še precej večja od stroškov za sanacijo. Ta teden je zaradi "neodgovornega ravnanja ministra" odstopil predsednik nadzornega sveta rudnika Samo Kopač. V občini Gorenja vas - Poljane pa so nad odnosi med ministrstvom in rudnikom ogorčeni, saj gre za njihovo okolje in za ogroženost njihovih ljudi.

"Sprašujem se, ali bi za drsenje Boršta sploh izvedeli, če ne bi imel rudnik težav s financiranjem. Ministra sicer pozivamo, naj zagotovi financiranje, ki smo ga ne nazadnje s potrditvijo rebalansa proračuna potrdili v državnem zboru. Hkrati pa ne razumem, da se vodstvo rudnika skriva za ministrstvom, ministrstvo pa za vodstvom rudnika. Predsednik nadzornega sveta rudnika je v odstopni izjavi zapisal, da niti pogodb o začasnem financiranju minister ne bo več podpisal, češ da se ministrstvo za okolje in prostor ne čuti več pristojno za rudnik. To je čisto neresno!" je jezen Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane.

Boršt letos zdrsnil za tri centimetre, lani za deset

Nekdanji rudnik urana je že vrsto let zaprt, vsi jamski objekti so sanirani in zapečateni že pet let. Na območju predelovalnih obratov je zrasla poslovna cona. Sanirani sta tudi obe odlagališči ostanka rude, se pravi jalovišči Boršt in Jazbec. Zdaj je treba le še pripraviti varnostna poročila, spremljati stanje, izvajati meritve. Problem pa je z jaloviščem Boršt, ki je postavljeno na večje plazovito območje, ki je začelo drseti. Predlani za 16, lani za 10 in letos še za tri centimetre.

V rudniku so prepričani, da je potrebno dodatno vrtanje drenažnih vrtin, kar bi znižalo nivo podtalnice, osušilo plaz in preprečilo drsenje. To bi stalo dobrega pol milijona evrov. Nekaj malega so že postorili, potem pa je zmanjkalo denarja. "Če pride do večjih poplav ali potresa, se plaz lahko naenkrat zelo premakne, premeša se jalovina z zemljino, lahko pride do onesnaženja izcednih vod. Ker bi se uničil drenažni sistem, bi šla vsa dosedanja sanacijska dela na jalovišču v nič," je možne posledice neizvajanja ukrepov orisal direktor rudnika Peter Dolenc.

Poslovni načrt v predalu ministra

Nadzorni svet rudnika je že oktobra lani potrdil poslovni načrt, a ga je minister Roko Žarnić spravil v predal in ga ni predal naprej v postopek za sprejem na vladi. Gre za 1,4 milijona evrov, ki jih rudnik potrebuje za svoje delo in sanacijo Boršta. Sanacija je bila že zdaj zelo draga in dolgotrajna. Celotno zapiranje rudnika je že stalo 56,6 milijona, od tega je šlo samo za Boršt 16,9 milijona evrov.

"Za plazenje Boršta je minister zato želel oceno tveganj, vendar Rudnik Žirovski Vrh tega ni bil pripravljen priskrbeti. Na sestanku z nadzornim organom, se pravi Uradom za jedrsko varnost, je bilo dogovorjeno, da bo to oceno zdaj naročilo ministrstvo. Minister je nezadovoljen z dosedanjim vodenjem projekta zapiranja rudnika in vseh spremljajočih aktivnosti. Poleg tega se je mogoče spraševati tudi o učinkovitosti poslovanja, saj je za pripravo varnostnega poročila za odlagališče Jazbec potreboval tri leta, pa je bilo poročilo kljub temu pomanjkljivo pripravljeno. Poleg tega minister meni, da bi rudnik lahko opazno zmanjšal stroške izvajanje monitoringa, a tega Upravi RS za jedrsko varnost nikoli niso predlagali. Njegova poglavitna zahteva je zahteva za racionalnejše ravnanje z davkoplačevalskim denarjem. Odločil se je, da bo podpisal nadaljnje financiranje, ko bo prepričan, da so poteze racionalne in da vodijo neposredno h končnemu cilju," je sporočila ministrova tiskovna predstavnica Darija Dolenc.