Že v petek naj bi se poslanci zbrali na novi izredni seji. Zahtevali sta jo dve skupini poslancev iz SD in Zares ter nepovezanih, da bi obravnavali dva predloga o spremembi zakona o dohodnini. Prva skupina predlaga oprostitev dohodnine od povračil stroškov za opravljanje prostovoljnega dela, druga pa bi zvišala dohodnino bolj premožnih in znova uvedla stanovanjske olajšave.

Umaknili predlog sprememb dohodninskega zakona

Toda te izredne seje v petek ne bo, kajti obe skupini sta včeraj umaknili predloga sprememb dohodninskega zakona. Poslanec SD Luka Juri je pojasnil, da zato, ker ju bodo poskusili združiti v enega in potem znova zahtevati izredno sejo državnega zbora. A je veliko vprašanje, ali se jim ne bo iztekel čas, kajti v ponedeljek se začne zadnja redna seja zbora - na dnevnem redu je 30 točk - ki bo verjetno trajala do 21. oktobra, ko bo predsednik države parlament razpustil.

Včeraj so tako potrdili (40:24) sklepe komisije, ki je preiskovala ozadja izdajanja in financiranja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, ki sta izhajala pred volitvami 2008, glavna vsebina pa je bila blatenje nasprotnikov SDS. Poslanci so potrdili še vladna predloga nujnih dopolnitev zakona o bančništvu in zakona o zagotavljanju denarja za obnovo železnic.

Nabiranje točk pred volitvami

Na odborih pa so, še preden so prišli na dnevni red te izredne seje, svojo pot končali zakon o državnih poroštvih za posojila namenjena TEŠ 6 in noveli zakona o zdravniški službi ter zakona o prekrških. Proti prvemu so tokrat glasovali poslanci SDS, ki so ga sprva podpirali, o drugem, ki ga je predlagala skupina poslancev z Bredo Pečan (SD) na čelu, je prevladalo mnenje, da strokovno ni dovolj utemeljen, tretji pa naj bi po mnenju večine odbornikov vnesel diskriminacijo med prekrškarji, ker bi drugače obravnaval tiste, ki jih pri prekrških zaloti skrita kamera. Večina je prisluhnila odklonilni utemeljitvi poslanke SD Darje Lavtižar Bebler, da je bilo to, ko so nekateri v Ljubljani naenkrat dobili položnice za več tisoč evrov in 27 kazenskih točk za več s kamero zabeleženih prekoračitev hitrosti, posledica začetniških težav mestnega redarstva zaradi novih pristojnosti in težav z računalniško tehnologijo. Da je res šlo za neorganiziranost in kaos v mestnih službah, meni tudi Miro Petek (SDS).

Pri tej noveli, za katero je bivši predsednik parlamenta Pavel Gantar dejal, da so jo sicer zdaj pospravili z mize, a jo bo novi državni zbor zagotovo dobil nazaj, je bilo slišati tudi očitke, da gre za poceni nabiranje političnih točk pred volitvami. Še več je bilo teh očitkov pri predlogu SDS, da je treba narediti korak nazaj in omiliti kazni za prekrške, pri katerih ni ogrožena varnost v prometu. Andrej Vizjak (SDS) je naštel prekrške, kot so telefoniranje med vožnjo, vožnja brez pripetega varnostnega pasu in prekoračitev hitrosti v naselju za več kot 20 kilometrov na uro. V takih primerih naj bi policisti izrekli le opomin, če bi vozniki prekrške v enem letu ponovili, pa bi dobili z zakonom predpisano kazen. Se pravi najprej rumeni in zatem še rdeči karton, je dejal Vizjak. Vodja poslancev LDS Borut Sajovic je ob tem pripomnil, da si ta predlog zasluži rdeči karton, ker se iz žrtev prometnih nesreč ne gre norčevati in nabirati političnih točk. Tudi v SD so prepričani, da gre za še en predvolilni bombonček SDS, s katerim ta stranka skuša pridobiti nekaj glasov, kar je neodgovorno. Proti so bili tudi zato, ker zakon to, da policist izreče samo opomin, že omogoča. SDS je za predloge, da bi s spremembo zakona o pravilih v cestnem prometu omilili kazni, s pomočjo poslancev SLS, SNS, Zares, DeSUS in nepovezanih dobila 39 glasov podpore (proti so glasovali le poslanci SD in LDS, skupaj 28). Novela zakona gre tako v drugo branje, vendar tudi zanjo velja, da je vprašanje, ali bo doživela svoj epilog do volitev.