"Po posvetu doma, po včerajšnjem obisku izjemno pomembnih ljudi v Sloveniji in sedaj po srečanju s svojimi sodelavci je moj odgovor 'da', grem na volitve 4. decembra. Kandidiral bom s svojo stranko, ki bo programska stranka in ki bo odprta za vse. S tistimi, ki bodo na listi, želimo spremeniti sistem vrednot in vrniti optimizem in pozitivizem v tej državi. Pripravljeni smo zelo trdo delati za dobro vseh državljanov," je dejal ljubljanski župan, obkrožen z množico novinarjev in podpornikov.

"Ne vidim se v parlamentu, mojemu karakterju in življenju veliko bolj ustreza izvršilna funkcija in mislim, da sem rezultate pokazal tako v Ljubljani kot prej v Mercatorju," je še dejal Janković in dodal, da bodo skupaj s sodelavci do 9. novembra iz vseh regij Slovenije čakali predloge za svojo listo "za ljudi, ki jim zaupajo, in programe, ki bi bili dobri za celo državo, še posebej pa za regijo, kjer živijo". Odprti in razumevajoči pa bodo za vse predloge, je še poudaril.

Obstajata dve tvegani možnosti

Janković pravi, da obstajata glede njegovega sodelovanja na volitvah dve možnosti: ena je ta, da zaenkrat ostaja župan in ne kandidira za poslanca, če dobi lista večino, pa se javi za mandatarja. Druga možnost pa je po njegovih besedah, da kandidira za poslanca kot prvi na listi in prevzame riziko, da izgubi župansko mesto, ne da bi postal mandatar. Zaradi novega zakona, ki je uzakonil nezdružljivost poslanske in županske funkcije, namreč župan, ki kandidira za poslanca, izgubi funkcijo župana, takoj, ko je izvoljen za poslanca.

Glede povezovanja v morebitno koalicijo pa je Janković dejal: "Včeraj sem povedal, s kom ne vidim sodelovanja. Jaz takšnih gnilih kompromisov ne bom delal v nobenem primeru. Tudi če bi bil potencialni mandatar in bi bil pod neko prisilo, bi raje rekel ne in to prepustil drugim. Kot sem že povedal, lahko v stranko, ki jo bomo ustanovili, pridejo vsi, ki želijo, ne glede na to, ali ostanejo tudi v drugi stranki. In še enkrat poudarjam, ta stranka bo zaključila s tem mandatom."

Dogovori z Erjavcem?

Na vprašanje o dogovorih s Karlom Erjavcem je ponovil, da je "odprt za vse tiste, ki dobro delajo in želijo dobro Sloveniji." Kaj konkretno to pomeni ni izdal, pravi pa, da bomo to videli po volitvah. "Vsi tisti, ki so bili do danes, so s svojim delom že pokazali, kaj znajo, kako dobri so oziroma niso. Stranka Zorana Jankovića gre na volitve samostojno," je potrdil. Na vprašanje, kdo iz njegove ekipe bo kandidat na listi, je odgovoril: "Vsi si zaslužijo, ker so tako dobri, ampak pri tem bomo naredili, kar bo dobro za državo in kar bo dobro za Ljubljano."

Veliko besede pri odločitvi, da bo šel na volitve, je imela poleg sodelavcev tudi njegova družina, pa tudi včerajšnji obisk njegovih podpornikov - ljudi, ki jih, kot sam pravi, izjemno spoštuje – mu je veliko pomenil. "Prišel je oče slovenske ustave, prišel je prvi predsednik, prišel je oče naroda, prišli so vrhunski medicinski strokovnjaki, ki jih išče ves svet, olimpijski zmagovalci in častni meščani. Če ti izkažejo takšno zaupanje in se izpostavijo, potem ne vem, kako lahko kdo reče, da se je kdo tu ponižal. Jaz spoštujem to mnenje. Bilo je jasno in izjemno direktno."

"Vesel sem, da me poleg soproge podpirata tudi obe podžupanji, vsi podžupani, direktor mestne uprave, vodja kabineta in vsi naši direktorji – načelniki," je dodal župan, ki mu je poziv k sodelovanju na volitvah na mestni občinski upravi v ponedeljek izročila tudi skupina prepoznavnih posameznikov iz slovenskega javnega življenja.

Kot smo poročali, je Janković danes nameraval le sporočiti, ali bo šel na parlamentarne volitve ali ne, ne pa tudi pojasniti, na kakšen način bi to storil. Za to ima čas do 9. novembra. S tem je v ponedeljek odgovoril tudi na vprašanje, ali razmišlja o listi ali o stranki.