Ime simbolizira nekdanji totalitarni režim

"Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu," so zapisali v tiskovnem sporočilu in dodali, da je vsako oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno.

Sodnica Dunja Jadek Pensa je v ločenem mnenju zapisala, da poimenovanje objekta z imenom – pomembne osebe – presega informativni pomen, čemur služi poimenovanje cest v mestu. "Preseganje informativnega pomena tovrstnega poimenovanja pa je dvojno. Prvič, poimenovanje ceste z imenom osebe z aktom organa oblasti sporoča, da tej osebi organ oblasti pripisuje pomemben pomen, ji daje priznanje. V tem pogledu ima samo dejstvo poimenovanja ceste kot akt oblasti simbolen pomen. In drugič, ime osebe, ki je pomembno zaznamovala določeno zgodovinsko obdobje, ker je imela močan vpliv nanj, presega povezovanje njenega imena zgolj z osebo kot tako," je Jadek Pensa še zapisala.

Ime osebe bo simboliziralo določeno zgodovinsko obdobje, če se z imenom povezuje množico sporočil o značilnostih tega obdobja, je še dodala. Pobudniki so navedli, da poimenovanje ceste po Titu spominja na čas nasilja, nestrpnosti in na pobite ljudi v komunističnem režimu. Nasprotniki pa so se prav tako osredotočili na zgodovinsko pomen Tita, vendar so se osredotočili na njegove zasluge.

Sodnica dr. Etelka Korpič – Horvat pa je v ločenem mnenju dejala, da je glasovala za predvsem iz razloga, ker je Slovenija demokratična republika. "V demokratični državi Sloveniji ni prostora za kakršnokoli oblastno dejanje, ki prizadene dostojanstvo posameznika, četudi je sprejeti z večinsko odločitvijo predstavniškega organa. Zato 2. člen navedenega Odloka ne sodi v današnji čas, saj so bili nekateri državljani v prejšnjem sistemu pod Titovim vodstvom prizadeti zaradi storjenih krivic in trpljenja. Mnogi so upravičeno sprejeli poimenovanje Titove ceste kot izzivanje in so lahko prizadeti."

Celotno tiskovno sporočilo si lahko ogledate tukaj.

Poimenovanja po Titu v Mariboru in Velenju ostajajo

Medtem ko je ustavno sodišče odločilo, da je določba leta 2009 sprejetega odloka Mestne občine Ljubljana, s katerim so poimenovali Titovo cesto, v neskladju z ustavnim načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, pa v Mariboru in Velenju poimenovanja po predsedniku nekdanje SFRJ Josipu Brozu Titu ostajajo.

Mestna občina Maribor ne razmišlja o preimenovanju Titove ceste, so sporočili z občine. Občina je v preteklosti zavzela stališče, da želi pri imenovanih ulicah ohraniti zgodovinske dogodke in pomembne zgodovinske osebe. Prav tako na občini ne želijo po nepotrebnem povzročati stroškov stanujočim posameznikom kot tudi gospodarskim subjektom, ki imajo sedež na omenjeni ulici, so navedli.

V Velenju, ki je bilo do spremembe sistema oz. osamosvojitve Slovenije Titovo Velenje, imajo Titov trg in Titov spomenik. Kot je dejal župan Bojan Kontič, so bile v 90. letih prejšnjega stoletja težnje in zahteve po preimenovanju trga oz. premestitvi spomenika, vendar so bile neuspešne. O morebitnih novih težnjah pa Kontič nima podatkov.

MOL spoštuje odločitev ustavnega sodišča o neustavnosti poimenovanja Titove ulice

Mestna občina Ljubljana (MOL) spoštuje odločitev ustavnega sodišča o odpravi dela odloka, s katerim so poimenovali Titovo ulico, in jo bodo dosledno upoštevali, so zapisali v sporočilu za javnost. Kot dodajajo, je vodstvo MOL kljub temu ponosno, da je pokojni mestni svetnik Peter Božič predlagal takšno poimenovanje ene od ljubljanskih vpadnic.

Predlog za poimenovanje ulice so dodatno preverili tudi v javnomnenjski raziskavi, podprlo ga je 60 odstotkov vprašanih Ljubljančanov, pojasnjujejo na MOL. Ljubljanski mestni svet pa je nato odločitev o poimenovanju sprejel 25. maja 2009.