Zaradi odličnih rezultatov v prejšnjih sezonah, bo Slovenija tokrat prvič nastopila s sedmimi tekmovalci in tekmovalko. Standardnim Roku Flandru, Izidorju Šušteršiču, Roku Marguču, Žanu Koširju, Juretu Hafnerju in Jerneju Demšarju se bo pridružil mladinski svetovni prvak v paralelnem veleslalomu Tim Mastnak, pri dekletih osamljena ostaja Glorija Kotnik.

Reprezentanca je tako kot prejšnje leto razdeljena na tri dele. Flander in Marguč vadita po posebnem programu, prvi bo tako kot lani večino časa preživel s kanadsko reprezentanco, v katero se po enoletnem premoru vrača olimpijski prvak J. J. Anderson, drugi je letos že treniral z Avstrijci. Nad drugimi Slovenci pa bdi glavni trener Peter Kotnik, sicer oče Glorije. Po zagotovilih tekmovalcev so vsi odlično telesno pripravljeni, manjka pa jim nekaj snežnih treningov, saj na ledenikih primanjkuje snega, tako da edina rešitev ostajajo dvorane. Tako Flander, ki je poletje preživel na Mauritiusu, kjer si je pred približno 14 dnevi poškodoval rebra (poškodbo naj bi že zacelil), letos še ni bil na snegu, Marguč je avgusta treniral v Zermattu, nato pa še v dvorani v Landgraafu, preostali del reprezentance je svoje zatočišče našel v belgijski dvorani v Peeru.

"Že samo dejstvo, da bom svoj prvi snežni trening opravil v naslednjih dneh v Söldnu, pove, da nove sezone nisem vzel najbolj resno. V njej ni svetovnega prvenstva ne olimpijskih iger, zato velikih ciljev nimam. Moj organizem potrebuje nekaj počitka, da bo naslednji dve sezoni lahko bolje pripravljen. Toda izkušnje mi pravijo, da sem največ dosegel, ko sem to najmanj pričakoval," se boja za najvišje uvrstitve vendarle ne odreka izkušeni Flander, nekdanji svetovni prvak, ki bo zagotovo tekmoval vsaj še dve leti: "Naslednje leto je svetovno prvenstvo, čez dve leti so olimpijske igre, teh pa ne bi rad izpustil. Zaradi njih podaljšujem kariero, še posebno zdaj, ko so tudi paralelni slalom uvrstili v olimpijski program."

Z večjimi cilji kot Flander v sezono vstopa Marguč. Celjan je lani zablestel, ko je na svetovnem prvenstvu osvojil dve kolajni. Čeprav letos velikih tekmovanj ni, njegovi motivi niso nič manjši. "Same tekme svetovnega pokala mi pomenijo zadosten izziv. V skupnem seštevku svetovnega pokala si želim izboljšati lansko sedmo mesto, rad bi bil med petimi najboljšimi. In če bom redno dosegal uvrstitve med štiri najboljše, ni vrag, da ne bi prvič v karieri tudi zmagal," je na novinarski konferenci svoje cilje predstavil Marguč, ki tako kot drugi reprezentanti ne zganja panike, ker na ledenikih primanjkuje snega, konec koncev snežni treningi primanjkujejo tudi tekmecem.

Marguč ocenjuje, da se je njegov finančni položaj po lanskih uspehih izboljšal, medtem ko njegovi kolegi bolj ali manj životarijo. Flander se je razšel z dolgoletnim osebnim pokroviteljem, denar manjka tudi Kotnikovi skupini. Po besedah Kotnika imajo od Smučarske zveze Slovenije sami tekmovalci na voljo 120.000 evrov, proračun naj bi brez deskarskih sponzorjev znašal 300.000 evrov. A optimizma pred novo sezono vendarle ne manjka.

Najizkušenejši tekmovalec Šušteršič tako kot vsako leto noče pretiravati z obljubami, njegovega razmišljanja se je nalezel tudi Košir. Oba menita, da nista nazadovala, vsaj tako naj bi kazali testi. Demšar in Hafner čutita napredek, Mastnak pa si želi predvsem čim več finalnih nastopov, ravno tako kot Kotnikova, ki je na treningih spremenila tehniko. Edina slovenska predstavnica v svetovnem pokalu si poleg večje sproščenosti želi tudi družbo še kakšnega dekleta, temu naj bi bila najbližje Iva Poljanec, ki pa se bo morala dokazati v evropskem pokalu.

Pravih primerjav z drugimi reprezentancami Slovenci še niso imeli. Le Marguč, ki bo obdobje do prve tekme preživel v Hintertuxu, lahko nekaj več pove o Avstrijcih. Ti ga na treningu tudi zaradi čudnih postavitev prog njihovih trenerjev niso navdušili, a verjame, da se bodo pravočasno pobrali in tudi letos krojili svetovni vrh. Flander bo pripravljenost Kanadčanov spoznal v naslednjih dneh, drugi, ki bodo do tekme trenirali v Peeru, pa bodo morali za primerjave počakati do tekme v Landgraafu, torej do 13. oktobra.