Predsednik republike je v svojem nastopu v okviru konference managerjev, ki se je danes začela v Portorožu in je namenjena v prvi vrsti začetku javne razprave o zavezi za uspešno prihodnost Slovenije, povedal, da se mora v razpravo o novi razvojni paradigmi vključiti tudi mlajša generacija, ob tem pa je ocenil, da je v Sloveniji ta čas premalo vizije. Slovenska razvojna paradigma je dolgo časa temeljila na izvozu, kar je državo naredilo vitalno odvisno od izvoza, s katerim je po Türkovem mnenju povezan "velik del naših težav", kot na primer padec bruto domačega proizvoda.

Trenutno pa ne moremo biti zadovoljni, saj nimamo popolne predstave niti razprave o tem, kako naprej, je opozoril predsednik. Nekatere strategije, ki so se pojavile, niso bile uspešne, saj po predsednikovem mnenju niso ustvarile podlage, na kateri bi se začeli pogovarjati o novi paradigmi. Kot glavni problem pri pripravi nove paradigme pa Türk izpostavlja nesposobnost za dialog. Brez dialoga bo namreč težje definirati tudi nacionalni interes ter posamezne razvojne cilje in politike. Ključne so po Türkovih besedah zlasti tri strategije. Prva je strategija nadaljnjega industrijskega razvoja, brez katerega "ne more biti čvrstega jedra razvojne usmeritve". Na tem področju pa Slovenci nimamo neke koherentne usmeritve, je dodal predsednik.

Deficit ekološke usmeritve

Opazen je deficit tudi glede ekološke orientacije. Na tem področju pa nimamo dovolj celovite ekološke strategije. Ta sicer ni le stvar neke ozke stroke, je opozoril Türk, ampak zahteva na ravni vlade usklajeno politiko gospodarskega razvoja, prometa, urejanja prostora, kmetijstva in javnih financ. Žal pa "takšna strategija pri nas ne obstaja". Kot tretjo vsebino pa je Türk izpostavil socialni razvoj. Türk ne želi sam ponujati rešitev brez javne razprave. "V tej družbi potrebujemo dialog", katerega bistvo pa je v pripravljenosti sprejemanja argumentov drugih, je ponovno poudaril predsednik.

V pogovoru, ki ga je moderiral predsednik Združenja Manager Dejan Turk, je predsednik države predlagal, da se od samega začetka predvolilne kampanje pred predčasnimi volitvami med kriterije vrednotenja strank vključi njihovo sposobnost socialnega dialoga. Slovenija zdaj potrebuje stabilno vlado, "zato moramo storiti vse, da jo bo dobila". Kot je napovedal, bo po volitvah 4. decembra pri predlaganju novega mandatarja "temeljito premislil, kdo so ljudje, ki lahko prispevajo k takšni vladi".

Predsednik se je dotaknil tudi pravosodja in ocenil, da bi moralo sodstvo uživati večje spoštovanje in avtoriteto. Dodal je, da so določena zakonodajna področja prešibko urejena, kot je to primer pri stečajni in delovni zakonodaji. Prav tako bo potrebno po njegovem z ustavnimi spremembami omejiti nabor vprašanj, o katerih lahko volivci odločajo na referendumu. Po njegovem bi kazalo tudi uvesti kvorum za uspešnost referenduma. Brez spremembe referendumske prakse se bo namreč vsakokratna vlada soočala s težavami, je še dodal Türk.