Nemški potrošniki ohranjajo zaupanje v domače gospodarstvo

Nemški potrošniki kljub zaskrbljenosti glede evropske dolžniške krize ohranjajo zaupanje v domače gospodarstvo. V primerjavi s prejšnjim mesecem so se sicer poslabšala gospodarska pričakovanja in naklonjenost nakupom, medtem ko se je ocena pričakovanega prihodka znova zvišala. Kazalnik zaupanja potrošnikov, ki ga nürnberški inštitut GfK objavlja za mesec dni vnaprej, tako za oktober znaša 5,2 točke, kar je enako kot v mesecu poprej, kar za 8,6 točke, na 4,8 točke pa je zdrsnil kazalnik gospodarskih pričakovanj. V segmentu prihodkov so se pričakovanja zvišala za 7,5 točke, na 35,1 točke, kazalnik naklonjenosti nakupom pa se je znižal za 7,2 točke, na 29,7 točke.

Italija in Španija precej dražje do svežih financ

Italija je včeraj prvič po znižanju bonitetne ocene izdala dolžniške vrednostne papirje, pri tem pa je morala ponuditi precej višje donose kot v primerljivih izdajah v zadnjih treh letih. Za osem milijard evrov polletnih zakladnih menic bo plačala 3,07-odstotne obresti, kar je največ od septembra 2008. Vlagatelji so sicer povpraševali po 13,9 milijarde evrov polletnih zakladnih menic, s čimer je povpraševanje precej preseglo ponudbo. Isto velja tudi za španske tri- in šestmesečne menice, s katerimi je Španija zbrala 3,2 milijarde evrov, a je morala pristati na precej visoko obrestno mero. Za četrtletne menice je bila zahtevana donosnost 1,692 odstotka, za polletne pa 2,665 odstotka.

Papandreu obljublja vračilo posojenega denarja

Grški premier George Papandreu je v Berlinu na konferenci nemškega industrijskega združenja poudaril, da ima Grčija velik potencial in si bo opomogla po globoki gospodarski in finančni krizi, obljubil pa je tudi vračilo izposojenega denarja. Hkrati je Evropo pozval k enotnosti ter posvaril pred kaznovanjem in zasmehovanjem Grčije ter vztrajno kritiziranje te države označil za globoko frustrirajoče. Zbrane je nagovorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je izrazila nemško podporo Grčiji na vse mogoče načine ter vztrajala, da gre za dolžniško krizo, ne krizo evra.

Evropa naj bi z dolžniško krizo strašila svet

Ameriški predsednik Barack Obama in finančni minister Timothy Geithner znova pozivata evropske države, naj se odločno lotijo reševanja dolžniške krize, saj naj bi nezmožnost evropskih voditeljev pri spopadanju s situacijo "strašila svet". Obama je mnenja, da se Evropa nikoli ni v celoti posvetila grožnjam bančnemu sistemu, kar se zdaj zaostruje z dogajanjem v Grčiji. Geithner pa je izjavil, da bi lahko za vzor Evropi služile ZDA z "izjemnim" odgovorom na finančno krizo v letih 2008 in 2009, ki je dokazal, da je hitra izvedba ukrepov cenejša, rast pa se povrne hitreje od pričakovanj. Izjave so sicer sledile nemški zavrnitvi krepitve začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF).

Goldman Sachs načrtuje dodatna znižanja stroškov

Ameriška investicijska banka Goldman Sachs želi stroške poslovanja do sredine leta 2012 zmanjšati za okoli milijardo evrov in ne za dobrih 800 milijonov evrov, kot so sprva načrtovali. Poleg ukinitve okoli 1000 delovnih mest razmišljajo tudi o znižanju plač in stroškov za nepremičnine in potovanja. Načrti se lahko v naslednjih tednih še spremenijo, saj so odvisni od stanja na trgu. Banka končne odločitve ne bo sprejela vsaj do 18. oktobra, ko bodo znani poslovni rezultati za tretje četrtletje. Pričakovanja analitikov so sicer pesimistična, saj naj bi banka izkazala manj kot polovico lanskega dobička v tem obdobju, po nekaterih napovedih pa naj bi utrpela celo četrtletno izgubo.

Evropejci lani bolj "zapečkarski"

Prebivalci EU so lani skupno opravili dobro milijardo počitniških izletov, od katerih je bilo več kot tri četrtine opravljenih znotraj države, je ob včerajšnjem evropskem dnevu turizma sporočil evropski statistični urad Eurostat. Polovica vseh potovanj je bila krajših znotraj domovine, na daljša pa je odšla približno ena četrtina ljudi. Največji delež počitnikovanja v domovini je Eurostat lani zabeležil v Romuniji, Španiji in Bolgariji. Na kratka potovanja znotraj domovine so najpogosteje odšli Latvijci, Finci in Danci, na daljša pa Grki, Francozi in Italijani. Skupno so lani med 27 evropskimi narodi največ potovanj opravili Nemci, najmanj pa Luksemburžani. V Sloveniji je Eurostat zabeležil 4,2 milijona potovanj.

ANA končno s prvim dreamlinerjem

Ameriški aeronavtični velikan Boeing je po več kot triletni zamudi japonski letalski družbi All Nippon Airways (ANA) končno dobavil prvo letalo nestrpno pričakovanega 787 dreamlinerja. Ob predstavitvi v ameriškem Everettu, kjer je bilo letalo sestavljeno, je bilo prisotnih več kot 500 zaposlenih, ki so sodelovali pri programu razvoja in izdelave dreamlinerja, in predstavniki ANA, vključno s prvim možem Šiničirom Itom. Pri ANA so ob tem izjavili, da bo 55 naročenih letal imelo ključno vlogo v načrtih družbe za širjenje storitev na mednarodnih trgih. Izvršni direktor Boeinga Jim McNerney pa je poudaril, da je 787 največja inovacija v komercialnem letalstvu, odkar je Boeing 707 pred 50 leti svetu predstavil potovanje s potniškimi letali.

Pripravil Jernej Ogrin