"Jure Robič je bil po rodu domačin, saj je njegov oče Martuljčan. Jure je sicer živel na Jesenicah, bil pa je zelo povezan z našimi kraji," je ob današnji slovesnosti pojasnil kranjskogorski župan Jure Žerjav, ki je obeležje odkril skupaj z Juretovim bratom Markom Robičem.

Žerjav je prepričan, da se bo ob spominskem obeležju ustavil marsikateri kolesar in Robiču namenil nekaj misli ter se spomnil njegovih dosežkov. Nagovorile ga bodo Robičeve misli, ki so vpisane na obeležje: "Zmagujem zato, ker se kljub neznosni bolečini in smrtni utrujenosti preprosto nočem ustaviti."

V športni karieri je Robič dosegel več kot 100 zmag, na zmagovalnih stopničkah pa je stal več kot 150-krat. Med Robičeve zadnje največje uspehe spadajo zmage na Race Across America (RAAM), svetovni rekord v cestni vožnji na 24 ur ter Dirki okoli Slovenije.

Kondicijo je Robič, ki se je rodil leta 1965 na Jesenicah, nabiral na slovenskih cestah. Tako je bilo tudi na gozdni poti na Plavškem rovtu 24. septembra lani, kjer je v trčenju z avtomobilom tragično preminil.