Bonitetna hiša je bonitetno oceno National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece in Attica Bank znižala z B3 na CAA2, bonitetno oceno bank Emporiki Bank of Greece in General Bank of Greece pa z B1 na B3.

V Moody'su so znižanje bonitetnih ocen utemeljili s pričakovanim negativnim vplivom slabega gospodarskega stanja v Grčiji na posojila, z upadom depozitov na bankah in z njihovo še vedno šibko likvidnostjo.

Agencija je ob tem opozorila, da bi se lahko gospodarski položaj Grčije v prihodnje še poslabšal in da bi to močno prizadelo lastnike grškega dolga. To pomeni, da bi banke beležile nadaljnje izgube, so dodali v bonitetni hiši.

Ob tem so spomnili, da se je bruto domači proizvod Grčije v letošnjem drugem četrtletju na letni ravni skrčil za 7,3 odstotka in da se je stopnja brezposelnosti povzpela nad 16 odstotkov.

Moody's je v tej luči pozdravil aktivnosti predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. T.i. trojka naj bi namreč lahko razširila sistemsko podporo grškim bankam, če bo ta potrebna.

Atene so pred nedavnim razjezile trojko, saj močno zaostajajo pri izpolnjevanju zavez, danih v zameno za 110 milijard evrov vredno posojilo. Da bi vendarle zagotovile naslednjo tranšo posojila, vredno osem milijard evrov, so grške oblasti ta teden napovedale nov sveženj varčevalnih ukrepov - novo zvišanje davkov in novo znižanje pokojnin.

Sicer pa je Moody's danes za dve stopnji z B1 na B3 znižal tudi oceno na dolgoročni dolg portugalskega otoka Madeira.