Kot je za STA pojasnil prvi sindikalist v podjetju Mladen Kutnjak, so v začetku septembra, ko je prisilni upravitelj na mariborsko sodišče vložil ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave, upali da bo zadeva urgentno rešena, zdaj pa so izvedeli, da bo sodišče argumentom obeh strani prvič prisluhnilo šele 5. oktobra.

To pa je po Kutnjakovih besedah za delavce zelo pozno, saj jim je zdaj podjetje dolžno že četrto, avgustovsko plačo. "Vodstvo podjetja še vedno vztraja, da bo rešilo podjetje. Že ta teden smo menda začeli z delom na dveh gradbiščih, kar pa so seveda same laži," pravi Kutnjak.

Sindikat in delavci se sicer še vedno skušajo dogovarjati z vodstvom družbe, a je to nemogoče. Razlagajo jim namreč o velikih projektih, denarja pa ni od nikoder. Zaposleni so trenutno še vedno na čakanju s 100-odstotnim nadomestilom, ki pa ga tako ali tako ne prejemajo.

V podjetju menda načrtujejo, da bi se pridružili gradnji medicinske fakultete, kar bi po mnenju sindikata dejansko pomenilo dokončno smrt, saj je valuta šest mesecev, prav tako pa naj bi na Ptuju gradili nek trgovski center, za katerega tudi še ni podpisana pogodba, podjetje pa bo zelo težko dobilo bančno garancijo.

Zaposleni so se nedavno obrnili tudi na vodstvo Mestne občine Maribor. Konec avgusta jih je sprejel župan Franc Kangler in nakazal možnost pridobitve enkratne pomoči iz županovega sklada.

Sekretarka za gradbeništvo v podravskem območnem odboru ZSSS Breda Črnčec je za STA povedala, da bodo delavcem prav danes poslali dopis, v katerem jih seznanjajo, da bo mariborska občina pomagala s sredstvi iz akcije Darujmo s srcem. Delavci bodo morali izpolniti vloge, a bo občina tudi v tem primeru, tako kot v primeru Karoserij, verjetno lahko pomagala samo delavcem, ki so v njej tudi prijavljeni.