Polenčičeva poteza je razveselila predstavnike približno 290 zaposlenih, ki jim delodajalec dolguje tri plače in regres, prispevkov pa jim ni poravnaval od aprila. Sindikalist Mladen Kutnjak, vodja stavkovnega odbora, je prepričan, da se bo zdaj kmalu končala njihova agonija, saj se bodo v primeru stečaja lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in si bodo lahko obetali finančno pomoč jamstvenega sklada.

Upnikom, ki jim Konstruktor VGR dolguje več kot 72 milijonov evrov, je uprava podjetja v predlogu prisilne poravnave obljubljala polovično poplačilo terjatev v štirih letih. Polenčič, ki za Dnevnik včeraj ni bil dosegljiv, je očitno ocenil, da je načrt finančnega prestrukturiranja neizvedljiv, saj dela na Konstruktorjevih gradbiščih stojijo že skoraj mesec dni, podjetje izgublja že dogovorjene posle in ni sposobno pridobiti novih.

Uprava pa noče priznati, da je stečaj neizogiben in javnosti obljublja rešitev Konstruktorja VGR. Majcenovič, ki je v minulih tednih že večkrat snedel obljubo delavcem, da jim bo nakazal najmanj eno plačo, je v podjetje pred dnevi pripeljal Tomaža Toplaka, bivšega direktorja Kapitalske družbe v času vlade Janeza Janše, odvetnico Mojco Veljkovič in Lovra Galufa, nekdaj zaposlenega na Kapitalski družbi. Direktorju naj bi trojica nudila pomoč brezplačno.

Od 16. avgusta je v postopku prisilne poravnave tudi družba Konstruktor Invest, ki je v stoodstotni lasti Konstruktorja VGR. Prisilni upravitelj Silvo Zorec ta čas ne razmišlja o tem, da bi tudi on vložil ugovor in predlagal stečaj. "V Konstruktorju Investu je položaj drugačen, saj nimamo zaposlenih, ki bi stavkali in bi zaradi tega obstajali objektivni razlogi za dvom o izvedljivosti postopka prisilne poravnave. Ko bo uprava pripravila prvo poročilo o tekočem poslovanju, bom lahko razmišljal o morebitnih potrebnih ukrepih," nam je razložil Zorec.