Približno 100 novinarjev z vseh koncev Evrope je pospremilo video predstavitev Slovenije in projekta eurobasket 2013, ki bo največji športni dogodek v samostojni Sloveniji, primerljiv le s svetovnim prvenstvom leta 1970, ko je v dvorani Tivoli Jugoslavija s kapetanom Ivom Danevom prvič v zgodovini postala najboljša na svetu. Na sproščeni in jedrnati predstavitvi so spregovorili Olafur Rafnsson, predsednik Fiba Europe, Nar Zanolin, generalni sekretar Fiba Europe, Roman Volčič, predsednik košarkarske zveze Slovenije, Aleš Križnar, direktor podjetja Eurobasket 2013, in dva ambasadorja 38. evropskega prvenstva Peter Vilfan in Rašo Nesterović.

Promocija naslednjega prvenstva je bila v znamenju besedne zveze "Majhno je veliko", ki ponazarja majhno državo, a veliko in pomembno v svetu košarke. V filmski predstavitvi so organizatorji eurobasketa 2013 poudarili lepote in raznovrstnost Slovenije ter njeno lego v središču Evrope, generacijsko prepletanje košarke (družina Daneu) in slovensko navijaško strast do košarke, ki je pogosto povzročila pravo malo nomadsko seljenje slovenskih navijačev po Evropi.

Nar Zanolin je povedal "V Sloveniji imam veliko prijateljev in upam, da bo evropsko prvenstvo 2013 boljše, kot je bilo to v Litvi. Všeč mi je vaše razmišljanje, da lahko organizirate še boljše prvenstvo, zato sem poln optimizma in prepričan, da bo EP 2013 velik uspeh."

Generalni sekretar Fiba Europe je hkrati razložil, da je na EP 2013 že uvrščenih osem reprezentanc. To so Španija, Francija, Makedonija, Rusija, Grčija, Litva, Velika Britanija ter seveda Slovenija. Za preostalih šestnajst mest se bodo reprezentance merile v kvalifikacijah naslednje poletje, dodatnih kvalifikacij tik pred prvenstvom pa tokrat ne bo. Hkrati je Zanolin potrdil, da je Slovenija najresnejši kandidat za organizacijo evropskega prvenstva do 20 let leta 2011.

Predsednik KZS Roman Volčič je poudaril, da je KZS ponosna, da bo gostila EP 2013. "Slovenija je velika država v smislu strasti do košarke. Vem, da boste uživali v tekmah in vseh lepih stvareh, ki jih lahko ponudi Slovenija. Obljubim vam, da bo EP 2013 najboljše prvenstvo do zdaj."

Direktor podjetja eurobasket Aleš Križnar se je najprej zahvalil litovski košarkarski zvezi za vso pomoč in gostoljubje, nato pa poudaril: "Imamo izkušnje, znanje in energijo, da organiziramo najboljše prvenstvo doslej. Prepričan sem, da bo Slovenija navdušila vse obiskovalce. Ne le s košarkarskega vidika, temveč tudi s strani naravnih danosti ter ljubeznivosti prebivalcev."

Prva dva ambasadorja eurobasketa 2013 sta Peter Vilfan in Rašo Nesterovič. Medtem ko bo prvi promoviral dogodek po nam bližnjih državah, bo Nesterović skušal v Slovenijo privabiti čim več uglednih gostov iz vseh koncev sveta. "EP 2013 bo največji športni dogodek v Sloveniji. Prepričan sem, da boste uživali v naši deželi in na svidenje do 2013," je zaključil Nesterović.