Kje tičijo razlogi za poraz s Finsko?

Občutki še niso povsem urejeni, a mi bi morali to tekmo dobiti, saj Finci niso pokazali nič posebnega. Naredili so veliko napak in v tretjem nizu bi morali izkoristiti našo premoč. Dokler smo imeli disciplino pri začetnem udarcu, smo imeli pobudo. Naši rezervisti nam tokrat niso pomagali v takšni meri, kot na kakšni od prejšnjih tekem. Veliko smo se mučili, zato naša realizacija ni bila na pravi ravni. Ko smo enkrat prišli v situacijo, ko je odločala žoga ali dve, so šle vse v našo škodo.

Je bilo evropsko prvenstvo za Slovenijo uspešno ali neuspešno?

Naš nastop na Dunaju moramo smatrati kot uspešnega, saj smo prišli do dveh zmag in do drugega kroga. Finci imajo precej več izkušenj iz svetovne lige in več let kontinuitete dela. Mi smo jo imeli šele letos, ko smo imeli najboljše možne pogoje. Mi imamo za seboj štiri mesece kvalitetnega dela, Finci nekaj let, denimo Srbi pa več desetletij. Smo na dobri poti, da bomo naslednje veliko tekmovanje pričakovali z večjimi ambicijami in da bomo na koncu posegli po boljši uvrstitvi.

Kljub dobremu začetku je v zadnjih dveh tekmah zatajil kapetan Tine Urnaut.

S tem se ne strinjam. Vsi naši nasprotniki jemljejo Urnauta kot enega izmed najboljših igralcev in nanj usmerijo celo po 50 začetnih udarcev. V takšnih pogojih je zanj zelo težko igrati in njegov učinek je povsem pričakovan. Proti Finski in tudi proti Srbiji nam je precej bolj primanjkoval boljši učinek korektorjev. Poglejte, kako je tekmo začel Alen Šket in kako nato Mitja Gasparini. V teh pogojih bi imel vsak sprejemalec težave z dobrim sprejemom, hkrati pa vsi od njega pričakujejo, da ima realizacijo nad petdesetimi odstotki. To je nemogoče. V drugem nizu smo do osme točke vrgli stran tri žoge in vse je vrgel stran samo en igralec (Šket, op. p.). Notri je nato prišel drugi (Gasparini, op. p.), a spet ni bilo nič boljše. Nato smo v igro poslali še Vida Jakopina, ki tudi ni nič naredil. Prav tako vemo, da ima Andrej Flajs težave z zaključevanjem težkih žog, zato vse breme pristane na Urnautu.

Koliko potenciala ima Slovenija v igralcih, ki niso bili na prvenstvu?

Ne morem reči, da jih je veliko in da imamo širok izbor. Igralci, ki so bili z nami v Avstriji, in tisti, ki so bili z nami v okviru evropske lige, so osnova, na katero bomo računali v prihodnosti. Zraven je še nekaj mladih igralcev, ki so bili na širšem spisku.

Pogodba z odbojkarsko zvezo vam je potekla. Kako blizu je nov dogovor?

Skupaj smo naredili velik napredek na področju medsebojnih odnosov, kvaliteti dela in spoštovanju obvez. Do zdaj o podaljšanju pogodbe nisem pretirano razmišljal. V tem obdobju sem naredil vse, kar sem lahko, a ni na meni, da bi to ocenjeval za ljudi, ki so moji delodajalci. Če bodo smatrali, da je bilo moje delo dobro, in če pričakujejo, da bodo prišli boljši rezultati v prihodnosti, potem je nov dogovor blizu. Če ga ne bo, imam še vedno za seboj lepo trenersko izkušnjo.

Si torej želite ostati?

Da, a o tem ne odločam niti se ne ponujam. Zgolj trdim, da smo naredili en korak naprej, obstajajo pa rezerve, da jih naredimo še vsaj deset.

Kje morajo slovenski odbojkarji narediti največji preskok naprej - na tehničnem ali mentalnem področju?

Na obeh. Imamo rezerve v izkušnjah, rezerve v delu, rezerve v psihološki stabilnosti in rezerve v zmagovalni mentaliteti, katere še nimamo. Če bomo ostali skupaj, bomo na naslednjem velikem tekmovanju začeli z drugačno osnovo kot pred tem prvenstvom. Drugače pa nam primanjkuje še avtoritete pri sodnikih, saj so vse sumljive žoge dosojene v korist naših tekmecev.

Kdo je bil najboljši slovenski odbojkar na prvenstvu?

Nočem, da bi zdaj ena tekma pokvarila vtis o katerem koli igralcu. Vsi moji ljudje so dali svoj maksimum, kar zadeva željo po trdem delu. Na velikih tekmah so nekatere pomembne žoge poslali v avt, kar so tiste malenkosti, ki odločajo. Ko potegnete črto, na koncu vedno odloči ena žoga.

Kaj bo z vašo klubsko kariero? Ste res blizu podaljšanja sodelovanja z Budvansko Rivijero?

Dokler se ne vrnem v domovino, je klubska kariera v mirovanju. Mnogo več bo znano kaj kmalu.