"Vsak poraz je boleč, ta proti Finski pa še posebno. Že ko smo izgubili proti Srbiji, smo slabo spali, ker smo vedeli, da nismo dali vse od sebe. Mogoče imam še vročo glavo, a poraz proti Finski pomeni, da je bilo prvenstvo neuspešno. Preprosto bi morali dobiti to tekmo," je s težkim srcem odgovarjal podajalec Dejan Vinčić, s končnim dosežkom pa ni zadovoljen niti Andrej Flajs, sicer vseskozi eden boljših na slovenski strani: "Imeli smo realno priložnost za uvrstitev v četrtfinale, saj je bila Finska povsem premagljiva. Uvrstitev med dvanajst ni tisto, kar smo si želeli." Vse prej kot dobrodošlo je bilo tudi nespoštovanje taktičnih dogovorov, kar je bilo na uvodu tekme prepleteno z neodločnostjo, v zadnjem, skrajšanem nizu pa je zabijal od vseh pozabljeni Mikko Oivanen. "Nismo izpolnjevali dogovorov, ki smo si jih zadali pred tekmo - na katere finske odbojkarje usmerjati naš servis, komu postavljati blok, kje stati na igrišču… Poznala se je utrujenost, saj je vse štiri tekme igrala več ali manj enaka zasedba," je dejal Flajs.

V sklepni fazi priprav je Slovenija nanizala skalpa Bolgarije in Francije, ki sta zdaj gladko v četrtfinalu EP, med slovenskimi žrtvami pa se je v poletnih dneh znašel tudi Egipt. Na vprašanje, ali je šlo za prehitro tempiranje forme, je Vinčić podal zanimiv odgovor: "Močne turnirje pred prvenstvom smo morali igrati, da smo si odprli možnost nastopa na prestižnih turnirjih za naslednje poletje. Treba je vedeti, da so v preteklosti Slovenijo vsi poznali po vsem drugem, le po dobri odbojkarski reprezentanci ne. Zagotovo smo si z odličnimi igrami na pripravljalnih turnirjih odprli vrata, da bomo tudi v prihodnosti imeli tekme na najvišji ravni. A po drugi strani je morda prav to razlog za neuspeh na evropskem prvenstvu."

Če morda pri komu obstajajo dvomi, ali naj Veselin Vuković nadaljuje zgodbo na čelu slovenske reprezentance, so njegovi varovanci prepričani le v eno - do sprememb nikakor ne sme priti. "Vesko je s svojim štabom opravil ogromno dela. Če hočemo v prihodnosti kaj narediti, moramo obdržati sedanjo raven dela, zraven pa si priboriti še igranje v svetovni ligi in udeležbo na velikih tekmovanjih. Zadržati moramo sedanje igralce ter strokovno vodstvo, če ne bomo spet na začetku. Zveza si preprosto ne sme dopustiti, da bi Vuković odšel," je bil kristalno jasen Vinčić. Skoraj identično je pristavil Flajs: "Odkar je prišel Veselin, se je na zvezi marsikaj spremenilo - čeprav ne vem, ali je to povezano. V zadnjih letih se je veliko izboljšalo, saj je več pripravljalnih tekem in stvari so precej bolj urejene."

Veselin Vuković: Nimamo še zmagovalne mentalitete