V letošnjem letu se je izvoz povečal za 73 odstotkov glede na enako lansko obdobje, najboljši kupci pa so v Italiji, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave Salonita Anhovo Jože Funda. Izvoz tako predstavlja že skoraj polovico celotne prodaje in tudi v prihodnjih mesecih ga bodo še povečevali. "Prodaja v Sloveniji je vse manjša zaradi krize, v kateri so se znašli gradbinci, poleg tega pa kar 34 odstotkov letnih količin cementa uvozimo iz tujine," je povedal Funda. Precej cementa prihaja na slovenski trg iz Turčije in je zaradi tega, ker država ni podpisala Kjotskega protokola, precej cenejši od cementa, ki prihaja iz držav podpisnic tega protokola.

Kljub krizi pa v Salonitu še vedno namenijo precejšnja sredstva za investicije. V letošnjem letu bodo tako šest milijonov evrov namenili za energetsko-tehnološke posodobitve proizvodnje, v zadnjih petih letih pa so za investicije skupno namenili kar sto milijonov evrov. Funda je še povedal, da v Salonitu uspešno zamenjujejo energente z alternativnimi viri. Tako namesto vse dražjega zemeljskega plina in električne energije pridobijo okrog 60 odstotkov potrebne energije iz alternativnih virov. Velik strošek družbi predstavlja dokupovanje kuponov za izpuste CO2 v ozračje, kar dodatno povečuje ceno njihovih produktov.

V skupini Salonit Anhovo, ki je v 96 odstotni lasti družbe Intercement, deluje enajst družb, nekaj med njimi tudi v tujini. "Vse med njimi razmeroma dobro poslujejo ob krizi v zadnjih letih," je še povedal predsednik uprave Salonita. Kar nekaj likvidnostnih težav pa Salonitu povzročajo neplačniki, med katerimi so vsa gradbena podjetja in tudi drugi, je še zatrdil Funda. V letošnjem letu praznuje družba 90-letnico obstoja, saj so s proizvodnjo pričeli 2. maja 1921. "V tem času smo doživeli že veliko kriz, zadnja sploh še ni med največjimi, pa smo vse preživeli," je še povedal Jože Funda. Osrednja slovesnost z obeležitvijo tega dogodka bo v petek, ko bodo v Anhovem pripravili tradicionalno srečanje generacij.