V družbi Hypo Leasing so pojasnili le, da so zoper Potočnika res vložili tožbo, ker pa postopek še traja, podrobnosti ne morejo razkriti. So pa poudarili, da je bila tožba vložena z namenom, da se družbi Hypo Leasing povrne škoda, ki naj bi nastala v obravnavanem primeru. S tem Hypo Alpe Adria kaže aktivni pristop in s ciljem čimprejšnje celovite razjasnitve delovanja nekdanjih vodilnih v Hypo Alpe Adria.

Kot je STA izvedela iz neuradnih virov, naj bi Potočnik v imenu Hypo Leasinga oktobra 2007 sklenil pogodbo o finančnem lizingu z družbo MKT Print, predmet pogodbe pa je finančni lizing rotacijskega stroja Solna Commercial C800 v vrednosti 5,8 milijona evrov.

Plačilo za stroj je Hypo Leasing nakazal proizvajalcu stroja družbi Solna Offset AB, in sicer v višini 4,4 milijona evrov. Družbi Wessex, ki naj bi bila posrednik pri prodaji stroja, pa 1,4 milijona evrov. Hypo je omenjena zneska, tudi posredniku, nakazal kljub temu, da je v predračunu proizvajalca družbi MKT Print zapisana cena 4,4 milijona evrov.

To pomeni, da naj bi Hypo Leasing stroj preplačal za 1,4 milijona evrov, kar naj bi Potočnik vedel, saj je osebno odobril plačilo računov. To pa pomeni, da je sklenil za družbo škodljiv posel, zato so v Hypu tudi vložili tožbo.

Na Hypu - kot omenjeno - ne želijo podrobneje pojasnjevati posla, je pa STA izvedela, da naj bi bil vstop družbe Wessex dogovorjen med Potočnikom in lastnikom družbe Schwarz Boštjanom Nagodetom, ki je posredno tudi 55-odstotni lastnik MKT Print in predsednik nadzornega sveta te družbe, ter - po podatkih našega časnika - tudi direktor in ustanovitelj offshore družbe Wessex Corporate Holding na otoku Man v Irskem morju.

Junija smo že poročali, da naj bi MKT Print, ki je zdaj v stečaju, v letih 2007 in 2008 prek podjetja Wessex Corporate Holding na otoku Man v Irskem morju izpeljala določene sporne posle, ki so tarča kriminalistične preiskave. Po podatkih naj bi bil eden izmed teh poslov tudi nabava omenjenega stroja, del plačane opreme pa MKT Print sploh ni dobil. MKT Print naj bi bil tako odškodovan vsaj za 3,2 milijona evrov.

Potočnik je eden izmed vodilnih v Hypo Alpe Adria Bank, ki so jih avstrijski lastniki v začetku leta z varnostniki vrgli iz prostorov banke, kasneje pa so bili tudi odpoklicani. Poleg Potočnika sta bila v Hypo Leasing odpoklicana še direktorja Marcel Sumper in Aleksander Skubic, iz same banke pa predsednik uprave Anton Romih ter člana uprave Andrej Lah in Urban Golob.