Muke so bile pred evropskim prvenstvom tako hude, da sploh ni bil uvrščen v kader za tekmo z Avstrijo, a sčasoma se je njegovo stanje izboljšalo. Še kako dobrodošel bi bil njegov pozitiven učinek danes proti Finski, ko bi lahko dodal tisti kanček več v slovensko korist. "Predvsem upam, da bom sproščeno odigral tako, kot znam. V vsakem primeru pa je pomembna le dobra igra vsega moštva," pravi Vid Jakopin, ki po vsakem treningu opravi serijo raztegovalnih vaj za hrbtenico.

Kako dobro poznate vaše naslednje nasprotnike?

Finci so zelo uigrana in izkušena reprezentanca. Imajo odličnega podajalca, a potrebnega bo tudi veliko dela, da zaustavimo njihovega korektorja in sprejemalca. Vsi so na visoki ravni, zato je težko izpostaviti samo enega njihovega napadalca. Poskrbeti moramo za našo dobro povezavo bloka in obrambe. Ko bo enkrat to začelo delovati, lahko brez problemov konkuriramo Fincem.

Kje boste iskali svojo dodano vrednost?

Skušamo razviti naš začetni udarec na optimalno raven. Na treningu vse dobro deluje, a na tekmah še nismo pravi. Manjka nam nekaj strpnosti pri servisu in tudi pri bloku. Čakamo, da se nam odpre, saj bo potem marsikaj lažje. Z našim dobrim servisom bomo onemogočili njihovo možnost za razvoj napada.

Kakšna je vaša pripravljenost? Vas še mučijo bolečine v hrbtu?

Pripravljen sem za igro, čeprav so obstajale težave s hrbtom. Zdaj smo jih skoraj odpravili, do tekme pa je še dovolj časa, da jih spravimo na minimum. Delamo v tej smeri, da bodo na igrišču najboljši, pri čemer ni pomembno, kdo natančno bo igral. Na izziv bomo dobro pripravljeni, saj imamo dovolj časa za počitek, opravili pa bomo še nekaj lažjih vaj v fitnesu.

Zdaj popravnih izpitov ne bo več. Je zato priprava na Fince kaj drugačna?

Priprave so enake kot na nasprotnike v skupinskem delu. Zagotovo so se skozi serijo tekem pokazale naše napake, ki jim moramo posvetiti več pozornosti in se o njih več pogovarjati.

Precej napak v skupinskem delu je bilo povezanih s sprejemom.

Proti Turčiji je bil naš sprejem slab, a razlog je bil v utrujenosti. Prosti dan in malo daljši počitek nam bosta prišla prav, da bodo stvari na sprejemu spet normalno delovale.

Vas kaj moti spremenjen termin tekme?

Ne. Bil bi problem, če bi tekmo prestavili na zgodnejši termin, a zdaj, ko bo pozneje, nam to še bolj ustreza.