V primerjavi s prvima preizkušnjama je slovenski selektor Veselin Vuković zunaj dvanajsterice prvič izločil izkušenega blokerja Dragana Radovića (po tekmi ga varnostniki niso hoteli spustiti na igrišče, ker ni imel akreditacije), na tribunah pa je pričakovano ostal še drugi libero Miha Plot. Čeprav spopad s Turčijo iz slovenskega vidika ni bil ključnega pomena, saj je bila pot v drugi krog že potrjena, so bili v začetno postavo uvrščeni najbolj razpoloženi v slovenski reprezentanci: Šket, Urnaut, Vinčić, Flajs, Kamnik in Pajenk, kot libero pa je bil zraven še Škorc.

Turki so sicer bolje začeli, a njihove veselje je hitro minilo, ko se je za osnovno črto postavil Alen Šket, ki je s servisnimi bombami poskrbel, da se je turško vodstvo s 5:3 prelevilo v zaostanek s 5:11. Ob tem lahko dodamo, da je Šket požel največ pozitivnih kritik pri tujih strokovnjakih, še posebno lepih besed je bil deležen od Srbov. Za gladko zmago v prvem nizu je treba izpostaviti podajalca Dejana Vinčića, ki je s svojimi podajami precej enakomerno razigraval preostale rojake.

V nadaljevanju so več vročekrvnosti pokazali tudi Turki. Priključek so ujeli na račun večje borbenosti, ko so rešili nekaj že skoraj izgubljenih žog, do prevzema pobude pa jim je pomagalo še nekaj nepotrebnih slovenskih napak. Teh na koncu ni bilo preveč in Slovenija je na račun izkušenosti izvlekla drugi niz v najbolj kritičnih trenutkih. Iz tega dela tekme velja izpostaviti atraktivno akcijo, ko sta si obe reprezentanci vsaj desetkrat izmenjali napad, najlepšo točko pa so v svojo statistiko vpisali Turki.

Vse je dišalo po gladki slovenski zmagi, a potek dvoboja je dobil popolnoma nove razsežnosti. Turčija je namreč v obeh naslednjih nizih popolnoma nadigrala slovenske fante, ki so bili nerazpoznavni. Trpel je sprejem (obilo težav je imel Tine Urnaut), posledica je bil slab napad, Turki pa so brez naprezanja vpisovali lahke točke. Vuković nasprotnikovega naleta ni uspel prekiniti niti z menjavami (morda prepoznimi?), ko je priložnost ponudil Janu Planincu in prvič na letošnjem EP tudi Davorju Čebronu. Zmagovalca je odločil zadnji, skrajšani niz, ko je Slovenija ponovno našla igro iz začetka tekme in potrdila drugo pozicijo v skupini.