Slovenski odbojkarji so na evropskem prvenstvu zabeležili prvi poraz. Po zmagi nad Avstrijo so morali priznati premoč favorizirani Srbiji, ki pa se je morala za zmago močno potrditi. Potem ko je bilo po prvem nizu in začetku drugega videti, da se bo sprehodila do zmage, so tekmeci v nadaljevanju pokazali zobe. Dokazali so, da lahko igrajo tudi proti najboljšim reprezentancam, pokazalo pa se je, da jim za uspehe na takih tekmah manjka predvsem nekaj izkušenj.

Izbranci Veselina Vukovića so pred tekmo zatrjevali, da se Srbov ne bojijo, čeprav so jim priznavali status favoritov. Napovedovali so, da bodo samozavestno vstopili v tekmo, z zadnjimi uspehi na pripravljalnih turnirjih so se namreč prepričali, da se lahko enakovredno merijo tudi z najboljšimi evropskimi reprezentancami. Za potrditev, ali so pripravljalne tekme pravi pokazatelj dejanskega stanja, pa bolj primerne tekme, kot je obračun z bronastimi z zadnjega svetovnega prvenstva, ni moglo biti.

A da so se Slovencem vsaj v podzavesti vendarle "zatresle hlače", je pokazal začetek. Po nizu napak so Srbi povedli s 5:1, tako da je moral Vuković že takoj vzeti pol minute odmora. Po njem so Vukovićevi izbranci za kratek čas vzpostavili ravnotežje, niz napak Mitje Gasparinija pa je povzročil, da so se Srbi še bolj odlepili. Sredi niza je bilo že 15:4, tako da je bilo že takrat jasno, da bodo do vodstva z 1:0 prišli izbranci Igorja Kolakovića. Tudi zamenjava korektorja Gasparini - Alen Šket ni kaj dosti pomagala in Srbi so ekspresno dobili prvi niz, glavni razlog pa ni bil v njihovi posebno dobri igri, ampak v katastrofalni igri Slovencev, predvsem v napadu, saj je bila njihova realizacija le 23-odstotna.

Ali je to realnost slovenske ekipe, so se pred drugim nizom spraševali številni navijači na tribunah, ki tudi v naslednjih minutah niso imeli razloga za zadovoljstvo. Srbi so spet ušli na začetku, povedli so s 6:0. Po zaostanku s 4:9 pa so Slovenci, pri katerih sta tokrat med gledalci ostala bloker Davor Čebron in drugi libero Miha Plot, pokazali nekaj akcij, ki so dajale upanje. Približali so se na dve točki zaostanka (7:9), začeli bolje servirati, blokirati ter zaključevati akcije. Ob drugem tehničnem odmoru so zaostajali za tri točke, nato pa s tremi zaporednimi točkami izenačili. Prvič so po dobrih servisih Tineta Urnauta povedli v sami končnici s 23:22, vendar to izkušene srbske reprezentance ni zmedlo. Na sceno je stopil njihov najboljši igralec Ivan Miljković, ki je najprej z blokom nato pa še s točko v napadu svoji ekipi zagotovil vodstvo z 2:0.

Čeprav so izgubili niz, pa so Slovenci vendarle videli, da s tekmeci lahko enakovredno igrajo, toda kaj, ko so se na začetku tretjega niza spet hitro znašli v zaostanku (2:6). Vnovič so se znašli v položaju, ko so morali tekmece loviti. Po zaslugi Urnauta jim jih je uspelo uloviti na 14. točki, z asom Šketa so nato tudi povedli, prav Šket pa je poskrbel tudi za vodstvo z 21:19, ki so ga nato še povečali za dve točki. Tri zaključne žoge so zapravili, tretje ne in tekma je bila spet odprta.

Modro-zeleni - takšni so novi dresi slovenske reprezentance - so z dobro igro nadaljevali tudi v četrtem delu. "Bombe Šketa s servisne črte so jim po povsem izenačenem začetku prinesle vodstvo s 13:11, blok razigranega Alena Pajenka je pomenil vodstvo 15:12. Tri točke prednosti so imeli Slovenci do izida 18:15, nato pa je Srbom uspel delni izid 6:1, povedli so za dve točki. Kot se je na koncu izkazalo, je bilo to dovolj za zmago.

S Turki za drugo mesto

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo na evropskem prvenstvu na Dunaju po zmagi nad Avstrijo in porazu proti Srbiji v ponedeljek igrala še proti reprezentanci Turčije. Obračun bo odločal o drugem mestu v skupini A, prvo bo skoraj zagotovo pripadlo Srbiji.

Tako kot vse druge tekmece skupine tudi Turke Slovence dobro poznajo. Z njimi so se nekajkrat že pomerili, nazadnje so jih gladko premagali pred dobrim tednom na pripravljalnem turnirju v Franciji. Če bi sodili po tej tekmi, Turki, ki so bili v tem dvoboju povsem nebogljeni, nimajo veliko možnosti, a slovenski korektor Alen Šket opozarja.

"Prepričan sem, da bodo Turki tu bolj nevarnejši. To je le evropsko prvenstvo, zagotovo bodo storili vse, da nas presenetijo, pričakujem da bodo zaigrali bolje. Na tekmo se moramo dobro pripraviti, pozabiti na poraz s Srbijo, če bomo pravi, nam zmaga ne bi smela uiti," pravi najboljši slovenski posameznik tekme proti Srbiji. Enakega mnenja je tudi sprejemalec Andrej Flajs: "Igrati moramo tako kot v treh nizih proti Srbiji. To bi bilo najbrž dovolj za zmago, ki bi nam pomenila ogromno. Ni vseeno, ali se bomo v razigravanju za četrtfinale pomerili z drugo ali tretjeuvrščeno ekipo skupine C."

Selektor slovenske reprezentance meni, da ni vprašanje, katera ekipa je boljša, toda vse to bo treba pokazati na igrišču: "Upam, da nas Turki ne morejo presenetiti. Vsekakor bo rezultat odvisen od naše igre. Menim, da so Turki vendarle kakovostnejši od Avstrijcev, vsaj kar se tiče individualnih sposobnosti. Toda delajo nerazumljive napake. Take so delali proti nam v Franciji, ponovili pa so jih na prvi tekmi prvenstva proti Srbiji. Ko z nekaj dobrimi točkami dohitijo tekmece, storijo nekaj neumnih napak. Znajo se celo zaletavati med seboj, vsekakor pa se jih ne sme podceniti, morali bomo dati vse od sebe, v nasprotnem primeru se nam ne piše nič dobrega."