Po končanem prvenstvu je Mednarodna judo zveza (IJF) tudi na novo oblikovala jakostno lestvico, ki je pogoj za uvrstitev na olimpijski turnir. Po točkovanju iz Pariza so potniki v London iz slovenske izbrane vrste že štirje. To so Urška Žolnir v kategoriji do 63 kg, Raša Sraka Vuković v kategoriji do 70 kg, Lucija Polavder (nad 78 kg) in Rok Drakšič (do 66 kg).

Vendar pa v Judo zvezi Slovenije (JZS) opozarjajo, da je še prezgodaj govoriti o olimpijskih kvalifikacijah. "Najprej je potrebno ostati zdrav, nato pa loviti točke tudi na svetovnih pokalih, velikih nagradah in grand slamih. Končni rezultati bodo znani po evropskem prvenstvu prihodnje leto v ruskem Čeljabinsku," je na novinarski konferenci dejal direktor strokovnega sveta in trener celjskih judoistov Marjan Fabjan.

"Poleg tega je potrebno upoštevati tudi posamezne kvote po celinah. Vsako državo lahko zastopa po en judoist, v primeru, da so pred našimi judoisti recimo trije Japonci, potem Evropa s tem pridobi dve mesti v kvoti. Skupno bo v ženskih kategorijah nastopalo po 24 judoistk na kategorijo, v moških po 32, končni seštevek pa je 400 predstavnikov, saj je ta številka omejena," pa je dodatno pojasnil predsednik JZS Bogdan Gabrovec.

Na zadnjih olimpijskih igrah je slovensko športno javnost razveselila Lucija Polavder z bronom v supertežki kategoriji. "Luca" ima v zadnjem času nekaj težav s prilagajanjem na nova pravila borbe, saj mora zaradi nekoliko nižje rasti od tekmic in posledično nižje teže uporabljati drugačne prijeme. "Nekaj težav še imam, a se uspešno kosam z njimi. Tehniko sem precej popravila, vendar pa me do Londona čaka še veliko dela," je danes dejala Polavderjeva.

Urška Žolnir je olimpijsko kolajno osvojila v Atenah 2004, tudi za prihodnje leto pa ima visoke cilje. "Te je zmeraj težko napovedovati. Gremo po vrsti. Ta kolajna s SP je že dobra napoved, a potrebno bo še veliko dela. Zbiranje točk vse do zadnjega, potem pa bo potrebno še dodati. Počitka ni, oziroma sledi drugo leto po OI, ko si bom privoščila tudi morje. Tega si tako ali tako privoščim le na vsake štiri leta, po olimpijskih igrah pač," pa je dejala Žolnirjeva, ki ima v vitrini s kolajnami že preko 200 odličij.

Najbolj smele napovedi vodstva JZS napovedujejo sedem borcev v kimonih s slovenskim grbom na prsih v Londonu, poleg omenjenih štirih pa so v igri za olimpijsko vozovnico še Aljaž Sedej (do 81 kg), Sašo Jereb (do 73 kg), Ana Velenšek (do 78 kg), Matjaž Ceraj (nad 100 kg), Petra Nareks (do 52 kg) in Vesna Đukić (do 57 kg).