Najprej so morali spremeniti statut družbe, tako da je ta dovolil povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe. V naslednji fazi so vanj prenesli za 200 milijonov evrov kapitalskih rezerv, pri čemer je šlo le za "računovodsko operacijo". Le teden dni kasneje, v torek, pa so sprejeli sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala zaradi izplačila edinemu delničarju.

Novartis se je odločil za optimizacijo kapitalske strukture družbe z namenom prilagoditi njeno kapitalsko strukturo obsegu poslovanja in funkcijam, ki jih ta opravlja v Novartisu "kot eden ključnih delov Sandozove mreže globalnega razvoja in proizvodnje", so potezo pojasnili v ljubljanski družbi.

"Številke kažejo, da ima Lek med primerljivimi slovenskimi podjetji najvišji odstotek lastniškega kapitala v obveznostih do virov sredstev; ta je lani znašal 81 odstotkov, medtem ko je bil pri primerljivih podjetjih v Sloveniji okrog 50 odstotkov ali manj. To potrjuje, da je bil Lek prekomerno kapitaliziran, kar bomo zdaj ustrezno uredili," so dodali v Leku. Čeravno to drži, se zastavlja vprašanje, kje bo družba našla 200 milijonov evrov. Po zakonu o gospodarskih družbah ima za to šest mesecev časa, njene bilance pa razkrivajo, da se bo morala verjetno zadolžiti, če ne pri bankah, pa pri matični družbi. Veliko večino njenega premoženja namreč predstavljajo dolgoročna sredstva, poleg tega pa ima še za 190 milijonov evrov zalog in terjatev. Vse ostalo odpade na 75 milijonov evrov visoko posojilo, ki ga je Lek dal prav Novartisu.

Če k omenjenemu izplačilu prištejemo le dividende, ki jih je ljubljanski farmacevt izplačal od leta 2003, ko je prišlo do okoli 850 milijonov evrov vrednega prevzema, največjega v zgodovini Slovenije, se že skorajda približamo točki, ko bo Novartis praktično v celoti poplačal stroške prevzema. Ne smemo pozabiti niti na dejstvo, da je Lek kmalu po prevzemu nase prevzel tudi za okrog 80 milijonov evrov dolga, Novartis pa se je posluževal tudi transfernih cen. Te so bile tudi eden izmed pomembnih razlogov za padec dobička in prihodka Leka v zadnjih letih, ko je na primer Krka skokovito rasla.

tomaz.modic@dnevnik.si