Franco Juri in poslanec Zares Tadej Slapnik, sicer podpredsednik komisije, ki se ukvarja z ozadjem afere Patria, sta na današnji novinarski konferenci opozorila na eno izmed depeš nekdanjega ameriškega veleposlanika Thomasa B. Robertsona iz leta 2007. V njej Robertson navaja besede tajnega vira, da je SDS iz posla s Patrio "pod mizo" prejela 2,8 milijona evrov. Vir je dodal, da STO Ravne stranki Janeza Janše ni uspelo ponuditi enake vsote.

Depeša med drugim omenja konkretna imena in podatke, med njimi nekdanjega direktorja STO Ravne Marjana Senico in njegovo "nenavadno" imenovanje na mesto generalnega direktorja direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu v času sklenitve pogodbe s Patrio. Po Jurijevih besedah ta depeša kaže, kako so človeka iz ožjega kroga Janeza Janše premeščali na mesta, kjer se je odločalo o orožarskem poslu.

Po besedah Franca Jurija iz depeš izhaja, da tudi mednarodna javnost ni bila prepričana v preglednost posla s Patrio. Američani so tako poslu skrbno sledili, zato bi bili viri, s katerimi so razpolagali, izjemno učinkoviti tudi za razčiščevanje afere Patria, meni Juri. Depeše imajo sicer omejeno vrednost, saj vsebuje ocene in interpretacije diplomata, a so kljub temu lahko zelo koristne, dodaja.

Trije člani preiskovalne komisije - Tadej Slapnik, Dejan Levanič (SD) in nepovezani poslanec Franc Žnidaršič - zato zahtevajo zaslišanje dodatnih prič, poleg Robertsona še Senico, njegovo hčer Polono Senica ter nekdanjega direktorja Gorenja Franja Bobinca.

Vodja poslancev Zares sicer dvomi, da bodo v postopkih "našli marmelado na prstih Janeza Janše, a ogromno sladkih madežev na oblekah njegovih tesnih sodelavcev".

Ob tem v Zares protestirajo, ker trije člani preiskovalne komisije - Eva Irgl (SDS), Zmago Jelinčič (SNS) in Franc Pukšič (SLS) - zahtevajo, da komisija kot priče zasliši kriminaliste Interpola, ki so založili depešo avstrijskega Interpola. Po Slapnikovih besedah gre za nedopusten pritisk na potencialne priče, ki bi utegnile pričati v sodnem postopku.

Na te očitke se je odzvala predsednica omenjene komisije Eva Irgl. Poudarja, da se komisija na noben način ne bo vmešavala v delo sodišča, niti ne bo procesa kakor koli komentirala, zato ne gre za nikakršen pritisk, ampak za razjasnitev ključnih dejstev, ki lahko pomembno vplivajo na celotno zgodbo.

"Pred tremi leti so poslanci koalicije vladi Janeza Janše očitali, da je prikrivala depeše Interpola in da je to krivo za slabšo raziskanost afere. Sedaj, ko pa na preiskovalni komisiji želimo preiskati morebitne politične vplive na Interpol Ljubljana in na sejo povabiti vse, ki so bili kakorkoli povezani s 'slavnimi' depešami, pa se to smatra kot pritisk na kriminaliste," je še zapisala Irglova. Ta obenem ocenjuje, da so v Zares, LDS in SD namerno ovirali in zavlačevali delo preiskovalne komisije.