Janša je namreč po koncu današnjega sojenja, ki poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču, izrazil bojazen, da "se bo ta farsa dolgo vlekla". Dejal je, bodo obravnave enkrat na teden, kar po njegovih besedah pomeni, da bodo novinarji lahko spremljali "televizijsko nadaljevanko".

Izpostavil je, da na obravnavi niso zagotovljeni niti osnovni pogoji in se odpirajo podobna vprašanja kot pred 23 leti na vojaškem sodišču, torej primernost prostora za sojenje, neustrezni pogoji za odvetnike ter neprevedeni spisi.

Ključen problem v zvezi z obtožnim predlogom pa je po Janševih besedah ta, da se mu obramba vsebinsko ne dopušča. Kot je ponovil, naj bi neugotovljenega dne, na neugotovljenem kraju na neugotovljen način dobil obljubo nagrade in on ne more dokazati, da ni tako. Zato je obtožni predlog po njegovem mnenju "popolna farsa in absurd". Tudi tisti, ki so ga vložili, ne pričakujejo, da bodo zadevo na sodišču dobili, je pojasnil Janša, "ampak računajo na to da bo sojenje dolgo trajalo in bodo slike njega in ostalih, ki sedijo na obtožni klopi, imele nek učinek".

Zaradi obravnav bodo njegovo politični tekmeci imeli prednost

Ob tem je Janša dodal, da sojenje jemlje čas, in vsak ponedeljek, ko bo moral na sodišče, pomeni, da bodo njegovi politični tekmeci imeli prednost "v času, ko koalicija razpada". Tudi dejstvo, da se je obravnava začela ravno sedaj, je po njegovi oceni zelo nenavadno. Pojasnil je, da so zahtevali, da se zadeva obravnava prednostno, nato pa je bila obravnava sklicana ravno v času razpadanja koalicije.

Dokaz, da se želi zavlačevati, je po Janševem mnenju tudi to, da so v zadevo vključili Walterja Wolfa, ki je v Kanadi in slabem zdravstvenem stanju, ne pa tudi Jureta Cekute, "ki je očitno edini iz Slovenije, ki je res dobil denar". Vse kaže, da je velik interes, naj se zadeva vleče čim dlje, da se jim vzame čim več časa ter se omogoča čim več medijskih manipulacij, je razložil. Po njegovem mnenju gre v tem primeru za "absolutno politične motive".

Brigadir Tone Krkovič je po današnji prvi obravnavi pojasnil, da danes še ni izvedel, česa je v resnici obtožen. Zato pričakuje, da bo na prihodnji obravnavi le izvedel. Nekdanji direktor HSE Jože Zagožen je dejal, da po današnji obravnavi ni kaj povedat ter napovedal, da se bo zagovarjal kot nedolžen.

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič pa je izpostavil dejstvo, da naj tožilstvo ne bi imelo dovolj sredstev za prevod dokumentacije iz finščine v slovenščino. Dodal je, da zaradi postopka ne more delati, saj podjetje izgublja posel in je ogroženo, ker so ga mediji "v svet lansirali kot kriminalca".

Zaradi Wolfove odsotnosti preložena glavna obravnava

Zaradi odsotnosti Walterja Wolfa je bila glavna obravnava v zadevi Patria prestavljena, poroča MMC. "Kako naj se človek brani, da ni bil nekje neugotovljenega dne, na nekem kraju, ki ni določen – nima možnosti niti postopkov proceduralne obrambe, saj ni dokazov, ki bi jih lahko izločali," je dejal Janša.

Janšev odvetnik Franci Matoz je predlagal, da se že na današnji obravnavi izloči kazenski postopek zoper Walterja Wolfa, ker meni, da bo njegovo prisotnost težko zagotoviti. "Zainteresirani smo, da obravnava steče in se opravi," je Matoz pojasnil svoj predlog.

Tožilstvo izločitvi Wolfa v tej fazi postopka nasprotuje, saj menijo, da je njegova vloga odločilna v sami obravnavi za razjasnitev zadeve. Wolf zaenkrat še ni izločen, sodnica pa je odločila, da se glavna obravnava zaradi njegove odsotnosti ne opravi, oziroma je preložena na 12. septembra.

Walter Wolf se obravnave zaradi zdravstvenih razlogov ni udeležil, trenutno pa se nahaja v Kanadi. Kot je zatrdil njegov odvetnik, Andrej Kac, se bo skoraj zagotovo udeležil obrambe naslednji teden.

Janez Janša sojenje v zadevi Patria označil za tožilsko-politično farso

Predsednik SDS Janez Janša je ob prihodu na ljubljansko okrajno sodišče, kjer se danes začenja sojenje v zadevi Patria, dejal, da "je vse skupaj tožilsko-politična farsa". Obravnava se je ob izjemnem medijskem zanimanju začela ob 9. uri.

Ivan Črnkovič je dejal, da pričakuje oprostilno sodbo, "ker niso nič storili", Jože Zagožen je novinarje naslovil na svojega zagovornika, ki pa je dejal, da bodo izjavo dali po današnji obravnavi. Tone Krkovič pričakuje, "da bo izvedel, kaj je prejel". Walter Wolf na sodišče ni prišel, domnevno zaradi zdravstvenih težav.

Višja tožilka Branka Zobec Hrastar je obtožni predlog zoper obtoženo peterico na sodišče podala lani. Janšo, Zagožna in Krkoviča je obtožila sprejemanja daril, Wolfa dajanja pomoči pri sprejemanju daril, Črnkoviča pa dajanja daril za nezakonito posredovanje. Peterica je očitke iz obtožnega predloga zanikala, zadevo Patria pa označila kot političen proces.

Začetek epiloga afere Patria: Na sodišču prve sodne obravnave obtoženim korupcije

Prostorska stiska

V sodni dvorani se je zapletlo že na začetku, saj ni bilo prostora za vse odvetnike. Sodnica Barbara Klajnšek je poznala Andreja Kaca, naj sede v klop za obtožene, vendar je odvrnil, da tako ne more delati.

Matoz je tudi opozoril na težke razmere, saj ima spis 18 tisoč strani, zato je brez mize težko brskati po njem. Dodal je, da je v sodni palači večja dvorana, kamor bi se lahko preselili. Sodnica ga je popravila, da je v spisu 11 tisoč strani

Dragi prevodi

Tožilec Ferlinc je ugovarjal, da so težave s prevajalci iz finščine, ki jih je malo, poleg tega pa so zelo dragi. Sodišču je zato predlagal, da za del dokumentacije samo odredi prevod. Več odvetnikov obrambe je Ferličevo sklicevanje na stroške ocenilo kot nedopustno, sodnica pa je nazadnje odločila, naj tožilstvo zagotovi slovenski prevod dokumentacije.