Jamajčan je v finalu sprinta na 100 metrov prehitro startal in bil diskvalificiran. Zlato je osvojil njegov rojak Yohan Blake (9,92). Bolt bi se moral le "sprehoditi" do zlate medalje, saj je v zadnjih treh letih z neverjetno lahkoto premagoval tekmece. Še pred startom se je v svojem slogu šopiril in bil popolnoma sproščen, potem pa se je veliko prehitro pognal s starta in takoj je vedel, da je naredil izjemno neumnost. Slekel je majico in odšel s steze.

Po tem velikem razočaranju so se nemudoma pojavile govorice o spremembi tega zelo strogega pravila, razočaranje in nezadovoljstvo v jamajškem taboru je bilo razumljivo precejšnje. Vendar pa predsednik krovne atletske organizacije noče o spremembi pravila slišati niti besede, prav tako je zavrnil namigovanja, da so to vprašanje sprožili na zasedanju sveta IAAF, ki se je sestal v Daeguju ob koncu prvenstva.

"Prosim, ne delajte si nobenih utvar. Ne bomo se znova vračali nazaj. Sem med tistimi, ki trdno zagovarjamo stališče, da je takšno pravilo treba ohraniti. In zaradi Bolta pravila ne bomo spreminjali. V preteklosti so atleti prevečkrat izrabljali prehiter start ter so še naprej ostali v tekmovanju. Morali smo preprečiti ponavljanje takšnih napak. Pravila nismo uveljavljali zaradi televizijskih prenosov, temveč smo želeli povrniti verodostojnost športu. Celo Bolt je priznal, da je prehitro startal in da je šlo za njegovo napako. Prehiter start pomeni, da boš nemudoma diskvalificiran," je na novinarski konferenci ob koncu svetovnega prvenstva novinarjem še enkrat pojasnil Diack.

Prvi mož atletske organizacije je ob tem sporočil, da sta za organizatorja svetovnega prvenstva v atletiki, ki bo leta 2017, prispeli le dve prijavi. Kandidata sta London in katarska Doha, medtem ko se Barcelona do izteka roka 1. septembra ni odločila za vložitev uradne kandidature. V primeru, da bodo Katarci uspešnejši od Britancev, Diack že omenja možnost, da bi poletni termin prvenstva lahko premaknili na za športnike bolj mile mesece. Avgusta je namreč v tej bogati zalivski državi peklenska vročina.