Kot je Črnigoj dejal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Primorske novice, morajo banke razumeti, da družba potrebuje likvidna sredstva in garancijsko podporo. Garancije za desetletno obdobje za odpravo napak - kar se mu sicer zdi odločno predolgo - banke sedaj jemljejo kot izpostavljenost in družbi zmanjšujejo garancijski potencial.

"Pridobili smo veliko poslov na območju držav nekdanje Jugoslavije, za kar potrebujemo nove bančne garancije. O tem se zdaj pogovarjamo z bankami in jih skušamo prepričati, da potrebujemo tudi likvidna sredstva," pravi Črnigoj. Primorje je po njegovih besedah nabralo za 150 milijonov evrov poslov. Dodaja, da dobavitelji po enem letu, ko je v Sloveniji propadlo veliko gradbenih podjetij, zahtevajo vnaprejšnje plačilo za nabavo.

Med razlogi za likvidnostne težave navaja gradnjo stanovanj za trg do leta 2008. Ob vstopu v krizo so imeli več kot 550 neprodanih stanovanj, to število so nato uspeli znižati na 250. S podizvajalci iščejo možnosti za poplačilo; precej težav so po njegovih besedah že rešili s kompenzacijami.

Meni, da banke premalo aktivno sodelujejo z gospodarstvom in so preveč toge, ortodoksne. S štirimi največjimi bankami se pogovarjajo in snujejo strategijo za izhod Primorja iz tega položaja. Del strategije je dogovor, da bi za nekaj časa ustavili plačevanje kreditov in podaljšali odplačilno dobo.

Drugi del strategije so strukturne spremembe - predvideno je združevanje hčerinskih družb (Primorju bodo priključili družbi Gradbinec in Gradis), prodaja nepotrebnih nepremičnin in odpuščanje. V Primorju je trenutno 992 zaposlenih, oditi jih bo moralo vsaj 150, v celotni skupini, ki zaposluje 2251 ljudi, jih bodo odpustili vsaj 400.

Črnigoj pravi, da se ne bodo šli prisilne poravnave, ker se nato ne bi mogli več prijavljati na razpise in posledično ne bi imeli novih prihodkov, kar bi pomenilo propad.

Glede vloge države pravi, da bi bilo treba skrajšati zahtevano garancijsko dobo, ki da pomeni visoke stroške bančne garancije. Poleg tega, meni, bi morala država ljudem omogočiti, da pridejo so stanovanj, ustvariti pa bi morala tudi fond najemnih stanovanj. Gradbenim delavcem naj namesto socialne pomoči omogoči, da bodo delali in zaslužili, pravi Črnigoj.