"Vsebinsko to pomeni, da se nakup in prodaja električne energije z matične družbe prenese na družbo prevzemnico, to je obstoječa hčerinska družba E3," je v izjavi po zaključku skupščine za STA povedal zastopnik Elektra Primorska Darijo Vrabec.

Razdružitev bodo izvedli jeseni, na hčerinsko družbo pa bodo poleg dejavnosti prenesli predvidoma tudi 40 zaposlenih.

"S tako organizacijo smo poskušali združiti kadrovski potencial, ki ga že ima obstoječa hčerinska družba na področju prodaje in nakupa električne energije, ter zadostiti pravno-formalnim kriterijem, ki jih zahteva zakonodaja in revizijsko poročilo Računskega sodišča iz leta 2009," je še pojasnil Vrabec.

Proti takemu sklepu je nasprotoval predsednik Društva Malih delničarjev - Skupaj smo močnejši (DMS) Rajko Stanković. Izrazil je pomislek, da se tržni delež prenaša na obstoječo hčerinsko družbo E3, ki je v preteklem letu ustvarila 1,8 milijona evrov izgube in jo bo morala pokrivati v prihodnjih letih.

"Ravno zato menimo, da bi bil z vidika zmanjševanja tveganj bolj smiseln prenos na povsem novo družbo, kakor je tudi praksa v ostalih štirih elektro podjetjih. Proti postopku izčlenitve je tudi sicer glasovalo 12,24 odstotkov prisotnega kapitala," so sporočili iz DMS.

Skupščina, na kateri je bilo prisotnega 93,74 odstotka kapitala, je poleg tega potrdila delo uprave in nadzornega sveta v poslovnem letu 2010 ter jima podelila razrešnico.

Država kot največji delničar je na skupščini podala nasprotne predloge glede uporabe bilančnega dobička, predlagala dodatne dopolnitve statuta glede četrtletnega poročanja uprave o poslovanju družb in znižanje plačil članom nadzornega sveta in njihovih komisij.

Delničarji so vse nasprotne predloge podprli in tako sprejeli sklep, da se bilančni dobiček v višini milijona evrov uporabi za dividende, kar znaša 5,3 centa bruto dividende na delnico. Potrdili so tudi dodatne dopolnitve statuta ter znižali plačila članom nadzornih svetov in njihovih komisij s predlaganih 12.000 evrov letno na 11.300 evrov.

Za revidiranje poslovnih izkazov v letošnjem letu je bila imenovana revizorska družba KPMG Slovenija.

Delničarji so sprejeli tudi sklep, ki upravo družbe zavezuje, da mesec dni pred izplačilom vsakoletnega regresa za letni dopust, božičnice ali drugih izrednih prejemkov uprave in delavcev, ki po višini odstopajo od vladnih priporočil, njihovo višino objavi na spletni strani družbe, kjer morajo biti podatki dosegljivi še vsaj pet let po objavi.