Glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič včeraj o dogovarjanju z bankami ni želel govoriti, dejal je le, da ni "še nič dorečenega". Redkobeseden je bil tudi prvi mož PDP Matej Golob Metzele: "Čakamo, da se banke odločijo."

Po naših podatkih pa so se bankirji minuli teden srečali s predstavniki vlade, neuradno med drugim tudi z ministrom Mitjo Gasparijem, ki vodi ministrstvo za gospodarstvo. Na sestanku naj bi bilo dogovorjeno, da morajo banke doseči dogovor s PDP, ki je z novim predlogom bankam očitno prišel naproti. Spomnimo, da prvotni načrt predvideva, da banke v lastništvo konvertirajo 50 odstotkov terjatev, NLB, ki naj bi bila v pogajanjih najbolj neomajna, pa je vztrajala pri le 20-odstotni konverziji terjatev. Predlog o 35-odstotni konverziji je torej kompromis, kar pomeni, da bi banke skupaj konvertirale nekaj manj kot 26 milijonov evrov, preostalih 48 milijonov evrov dolga pa naj bi Adria odplačala z dvoletnim moratorijem za glavnico.

Četudi bi banke - čaka se predvsem na odločitev največje upnice NLB - predlog sprejele, bo morala vlada sklep o dokapitalizaciji Adrie Airways v višini 50 milijonov evrov sprejeti znova. Obstoječi sklep je namreč sprejet na podlagi načrta prestrukturiranja, ki predvideva 50-odstotno konverzijo terjatev v lastništvo letalskega prevoznika, pogoji pa bi se zdaj spremenili. Državni doprinos družbi naj bi sicer ostal nespremenjen, kar pomeni, da bi država v vsakem primeru družbi pomagala s 50 milijoni evrov. S kakšnim nasprotnim predlogom bo na jutrišnjo skupščino Adrie Airways prišel PDP, bodo odločili tekom današnjega dne.