Iskrene čestitke! Kakšni so občutki po fantastičnem in nepričakovanem uspehu?

Zelo sem vesel! Tega nisem pričakoval. To je zame velik rezultat. Imel sem srečo. Iz sebe sem iztisnil maksimum, medtem ko ga drugi tekmovalci očitno niso. Pripetilo se mi je nekaj, kar se mi ni zgodilo še nikoli. Da sem prišel do kolajne ne najbolje pripravljen. To je velika spodbuda za naprej.

Kako ste se počutili, ko ste v prvem metu z daljavo 77,50 metra dosegli svoj najboljši izid sezone?

Padel mi je velik kamen od srca. Najpomembneje je bilo, da sem vedel, da imam še rezervo. Hkrati sem se zavedal "rizika", ki je sledil pri izvedbi maksimalnih metov. K sreči mi je en met res dobro uspel in to je bilo dovolj za kolajno.

Od kod ste potegnili met, dolg 79,39 metra, ki ga ni pričakoval nihče?

Dobro sem analiziral kvalifikacije. Vedel sem, kje imam rezervo, in se postavil malce nazaj. Kot sem vam napovedal po kvalifikacijah, sem v finalu maksimalno tvegal in izšlo se je zelo dobro.

Dolgo časa ste bili drugi, potem tretji, iz ozadja pa sta vas vztrajno napadala Nemec Markus Esser in Belorus Pavel Krivicki. Kako ste se počutili?

Ves čas sem čutil napade iz ozadja. A sem bil hkrati maksimalno motiviran in pripravljen na odgovor. Čutil sem, da bi lahko z maksimalnim metom tudi sam presegel 80-metrsko znamko. Izšlo se je dobro. Kaj dobro, sanjsko!

Torej vaš neverjetno dolg met po vrnitvi na atletsko sceno, 79,39 metra, sploh ni bil maksimalen?

Seveda je bil. Vendar sem ves čas verjel, da lahko vržem kladivo še dlje. Ti občutki so res lepi in na njih moram graditi v prihodnosti. Zelo sem optimističen, saj imam precej rezerve, da tekmece razorožim.

Ste se v finalu kdaj zavedali, da branite naslov svetovnega prvaka, in ga skušali ubraniti?

Sem. Bil sem maksimalno osredotočen na vsak svoj met, ki sem ga želel izvesti maksimalno. Nisem razmišljal o daljavah, saj pri metu kladiva ni nič slučajnega. Sicer so se dogajale tudi tehnične napake, ker še nisem maksimalno pripravljen.

Kako ste se počutili, ko ste pred zadnjim finalnim metom vedeli, da je kolajna vaša?

Nekoliko sem se sprostil in skušal dvigniti publiko. Občutek je bil lep. Šel sem na polno, a ni bilo več "force".

Kako komentirate zmago Japonca Kojija Murofušija?

Murofuši je imel izjemno serijo rezultatov in je prav, da je postal svetovni prvak. Z izjemno kariero si je tudi zaslužil, da enkrat v finalu zmaga. Dolgo je čakal, pri skoraj 37 letih pa tudi dočakal.

Tudi Pars z drugim ter Esser s četrtim mestom sta dosegla svoja najboljša uspeha v karieri, vi na svetovnih prvenstvih "šele" tretjega...

Ni kaj, dobro se sliši. Vesel sem, da sem dosegel komplet kolajn, zdaj pa gremo dalje.

Dalje?

Na olimpijske igre v London. Tekmecem sem pokazal, da sem zdrav. Šel bom po zlato kolajno! Treba je delati naprej, dodati nekaj mase in še kaj.

Še kaj?

Naj se najprej ob tej priložnosti zahvalim dolgoletnemu trenerju Vladimirju Kevu in Marjanu Ogorevcu, ki je po moji vrnitvi ves čas verjel v uspeh. Po rezultatu ni nobenega razloga, da bi se ekipa menjala, morda bomo le kaj dodali za naprej. Najprej moram do konca speljati sezono, nato pa si vzeti nekaj časa in sestaviti mozaik za naprej. Naj bo to v tem odgovoru dovolj.