Ravno v tistem času se je HZS ubadala s številnimi daljšimi obdobji vseh blokiranih transakcijskih računov, kar kaže na negospodarno ravnanje vodilnih, povrhu pa je bila zveza dolžna višje vsote denarja svojemu pravnemu zastopniku Marku Schulzu. Za kakšne storitve je natančno šlo, za zdaj še ni znano. Iz HZS so nam sporočili, da kakršnih koli informacij ne morejo razkriti, saj še vedno poteka notranja preiskava z namenom razčiščevanja vseh morebitnih nejasnosti.

Kljub temu je po naših zanesljivih virih dokazljivo, da je bila 2. aprila 2009 podpisana asignacijska pogodba, v kateri nastopajo HZS, Mednarodna hokejska zveza (IIHF) in Marko Schulz. V uradnem dokumentu piše, da je imela mednarodna zveza s sedežem v Zürichu neporavnane obveznosti do HZS v višini 60.000 evrov, vendar sta se obe strani odločili za obvod in denar zaupali odvetniku Schulzu. Ta je v pogodbi nastopal kot upnik HZS, s šestdesetimi tisočaki na njegovem računu pa so se kasneje ugasnile vse obveznosti med zvezo in njenim odvetnikom.

Zanimivo, da je imela HZS, ki bi morala delovati v interesu slovenskega športa, tako visoke stroške do Schulza, ki je, mimogrede, osebni prijatelj Ernesta Aljančiča in številnih drugih funkcionarjev iz sveta hokeja ter drugih športnih zvrsti. Lani se je Schulz denimo na volitvah za predsednika zbora panoge za alpsko smučanje soočil z Juretom Koširjem in z izidom 7:59 povsem pogorel. Že več let ga je mogoče videti na vsaki pomembnejši hokejski prireditvi, na zadnji skupščini pa je bil med najglasnejšimi nasprotniki Matjaža Rakovca, ko mu je glasovalno pravico zaupal HDD Bled Rudija Hitija. Običajno zgovorni Schulz je bil ob našem klicu, ko smo ga hoteli vprašati o sumljivih poslih s HZS, presenetljivo molčeč in ni hotel podati nobene izjave.

Zgovornejši je bil kasneje Ernest Aljančič, ki je v času podpisa asignacijske pogodbe deloval kot predsednik zveze, vendar avtograma ni prispeval on, ampak očitno Matjaž Žargi, tedanji športni direktor HZS. "Denar je bil nakazan Schulzu, saj v tistem trenutku ni bilo druge rešitve, ker smo imeli na zvezi blokirane račune," je odkrito povedal Aljančič, a nato presenetil z odgovorom, da je Schulz denar posredoval naprej za obveznosti HZS, kar je v nasprotju s pogodbo. "Šlo je za pripravo ledu, rezervacijo hotela, premije igralcev..." je razlagal Aljančič, ki ni niti z besedo omenil, da je bil Schulz upnik HZS, kot izhaja iz pisnih dokumentov. Sklepamo torej lahko, da je zveza na različne načine morda favorizirala Schulza, medtem ko so bili drugi upniki v čakalnici, računi zveze pa blokirani po več sto dni. Po Aljančičevih trditvah je odvetnika kot pooblaščenca hokejske zveze imenovalo celo predsedstvo HZS, saj bi bilo po mnenju bivšega predsednika v nasprotnem primeru nemogoče izpeljati začrtane programe.

Ekskluzivno smo poročali tudi:

Razkrivamo: Ernest Aljančič pred leti iz ozadja vlekel glavne poteze in prejemal visoko provizijo

Razkrivamo: Hokejski tajkun Ernest Aljančič si je podpisal pogodbo za polmilijonsko izplačilo