Kozmus je v prvi seriji kladivo vrgel 77,50 metra, nato pa v drugi seriji dosegel daljavo 79,39 metra, s čimer je precej popravil svoj letošnji najboljši dosežek. Z odličnim metom je Kozmus prišel na drugo mesto, pred njim je le Japonec Kodži Murofuši, ki je zaenkrat edini kladivo vrgel prek 80 metrov in je na dobri poti do zmage.

V tretji seriji je Brežičan kladivo vrgel 78,93 metra, s čimer ni izboljšal svojega najboljšega dosežka, je pa ostal na drugem mestu.

V četrti seriji je Madžar Krisztian Pars kladivo vrgel 79,97 metra in se prebil na drugo mesto, Kozmus pa je tokrat slabo izvedel svoj met, zato je prestopil.

V peti seriji je četrtouvrščeni Nemec Esser izboljšal svoj dosežek na 79,12 metra, s čimer se je nevarno približal slovenskemu atletu na tretjem mestu. Kozmusu tudi v tej seriji ni uspel najboljši met, kladivo je vrgel 76 metrov.

V zadnji seriji tekmovalcem za Kozmusom ni uspelo popraviti svojih izidov in slovenskemu šampionu je tako uspelo priti do novega odličja. Kozmus je v zadnji seriji sicer kladivo še enkrat vrgel daleč, a tudi on svojega izida ni popravil. Madžar Pars je za njim posrbel za nekaj negotovosti, ko je kladivo vrgel 81,18 metra in le za 6 centimetrov zaostal za izidom vodilnega Japonca Murofušija.

"Užival sem v častnem krogu s slovensko zastavo po tekmi. Sem ponovno v svetovnem vrhu in res sem vesel te medalje. Olimpijsko zlato mi, jasno, pomeni največ, toda tudi ta bron ima zame še poseben lesk. Dan se je začel mirno, večinoma sem bil v sobi in se pogovarjal z ostalimi reprezentanti. Tudi ogrevanje je potekalo nemoteno. Ko sem vstopil v stadion, so me polne tribune, ki so z navijanjem dvigovale motivacijo, še ponesle in je bilo res lepo tekmovati," je po osvojenem bronu dejal Brežičan, ki že razmišlja o olimpijskih igrah v Londonu.

"Medaljo z letošnjega SP imam. Po enoletnem premoru tega nisem pričakoval. Presegel sem svoje cilje. Sedaj pa bo potrebno delati naprej. Drugo leto so OI. Grem po zlato. Nabrati moram še nekaj moči, izboljšati tehniko in nadaljevati z delom. Ni razloga niti za menjavo v ekipi. Gremo naprej s to, ki mi je pomagala letos. Počakati pa moram še malo, da razmislim in napravim program za naprej. Konkurenca pa bo še močnejša, saj se vračata tudi Belorusa Ivan Tihon in Vadim Devjatovski."

Kozmus je imel pred SP najboljši letošnji izid 77,17 m, dosegel pa ga je 8. junija v Celju, kjer je 5. junija leta 2009 dosegel tudi državni rekord (82,58 m). Letos pa se osemdesetim metrom pred SP ni približal. Z bronastim odličjem dopolnil celotno zbirko medalj z največjega tekmovanja, saj je bil pred tem leta 2007 v Osaki drugi, leta 2009 v Berlinu pa je postal svetovni prvak. Leta 2008 je Brežičan v Pekingu slavil zmago tudi na olimpijskih igrah.

Končni vrstni red:

1. Kodži Murofuši (Jap) 81,24 m
2. Pars (Madž) 81,18 m
3. Primož Kozmus (Slo) 79,39 m
4. Esser (Nem) 79,12m
5. Krivitski (Blr) 78,53 m
6. Ikonikov (Rus) 78,37 m
7. Ziolkowski (Pol) 77,64 m
8. Vizzoni (Ita) 77,04 m
--------------------------------
9. Karjalainen (Fin) 76,60 m
10. Nazarov (Tadž) 76,58 m
11. Fajdek (Pol) 75,20 m
12. Šajunov (Blr) X

Kozmusu za uspeh že čestital predsednik vlade Pahor

Predsednik slovenske vlade Borut Pahor je čestital atletu Primožu Kozmusu za odličen uspeh na svetovnem prvenstvu v atletiki, kjer je v metu kladiva osvojil bronasto medaljo.

Premier Pahor je v čestitki izrazil veliko spoštovanje ob njegovi vrnitvi v svet vrhunskega športa. Kot je še zapisal premier Pahor, je Primož Kozmus znova dokazal, da je pravi vrhunski športnik, ki je ponovno razveselil vso Slovenijo.