Prva bitka z živci se je začela na ogrevanju. Že tako pozne kvalifikacije (ob 22. uri po južnokorejskem času) so se začele s 25-minutno zamudo, tako da so organizatorji prižgali zeleno luč za začetek brez drugega poskusnega meta (prvega je Kozmus vrgel v trenirki). Medtem ko so vsi metalci nemo stali in se sprijaznili z dejstvom, je Brežičan prevzel odgovornost in pokazal svoj liderski obraz, ki ga v Sloveniji z njegovimi aktivnostmi v boju za pravice športnikov dobro poznamo. Še nikoli namreč pred tekmo doslej nismo videli olimpijskega in svetovnega prvaka tako naelektrenega. Vrhovni sodnik je hitro popustil, ko mu je Kozmus pojasnil, da so pravila znana ter da z enim ogrevalnim metom ni tekmoval še nikjer. Metalci so nemudoma dobili zeleno luč za še en ogrevalni met.

"Moral sem se boriti za pravico, saj si niti pod razno ne bi rad predstavljal, kako bi bilo, če ne bi imel še enega meta. Predvsem ne v primeru neuspeha. Svetovno prvenstvo je zadnje mesto, kjer bi se lahko zgodila takšna napaka. K sreči je bil vrhovni sodnik priseben, saj se organizatorjem, kot sami veste, ne da nič dopovedati. Je pa res, da sem vse skupaj razložil bolj na grobo," je zaplet s srečnim koncem pojasnil Primož Kozmus.

Ogrevalni met slovenskega šampiona je bil odličen, saj ga je Kozmus vrgel na črto 77 metrov ter sebi in vsem drugim dokazal, da je prišel na tekmo leta najbolje pripravljen. Medtem ko so številni favoriti podlegli pritisku - evropski prvak Slovak Libor Charfreitag je zasedel šele 22. mesto (72,20 metra), Američan Kibwe Johnsom, ki je v tej sezoni že presegel 80 metrov, je bil 14. (75,06 metra), izpadla sta tudi Rus Sergej Litvinov (74,80 metra - 15. mesto) in Madžar Kristof Nemeth (74,09 - 16. mesto) - je Kozmus stopnjeval svojo formo.

Le pet metalcev je preseglo kvalifikacijsko normo - Japonec Koji Murofuši (78,56 metra), Belorus Pavel Krivicki (78,16 metra), Nemec Markus Esser (77,60 metra), Madžar Krisztian Pars (77,21 metra) in Poljak Szymon Ziolkowski (77,19 metra). Presenetil je Murofuši, čigar pripravljenost je bila neznanka, saj je imel v tej sezoni po jedrski katastrofi na Japonskem obilo težav. Po videnem v kvalifikacijah naj bi bila Murofuši in Krivicki največja tekmeca prvega favorita Parsa.

Z uvrstitvijo v finale je Kozmus izpolnil prvi del obljube, ki jo je dal slovenski javnosti po vrnitvi. Druga obljuba je bila, da bo na SP vrgel kladivo 78 metrov. Zastavil si je visok cilj, ki bo težko dosegljiv. Po videnem v kvalifikacijah bo Kozmusova glavna naloga, da se v današnjem finalu uvrsti med najboljših osem in si s tem zagotovi tri dodatne mete.

Poleg peterice z normo in Kozmusa bodo v današnjem finalu meta kladiva tekmovali še: Tadžikistanec Dilšod Nazarov (v kvalifikacijah 76,93 metra), Belorus Jurij Šajunov, Italijan Nicola Vizzoni (oba po 76,74 metra), Finec Olli Pekka Karjalainen (76,60 metra), Poljak Pawel Fajdek (76,10 metra) in Rus Kiril Ikonikov (75,36 metra).