Če je bil Vettel pred poletnim premorom v formuli v odličnem položaju, ki mu je omogočal obrambo naslova, je zdaj stanje za 24-letnega Nemca še boljše. Potem ko je dolgo čakal na novo zmago (nazadnje je bil prvi v Valencii konec junija), je danes s sedmo zmago letos in 17. v karieri postavil temelj za obrambo naslova.

Branilec naslova je sicer začel z najboljšega startnega položaja, a ni šlo vse gladko. Zaradi slabega prvega kompleta pnevmatik je imel precej težav, toda ko se je s steze v 17. krogu umaknil varnostni avto, je že v naslednjem krogu prehitel dotlej vodilnega Fernanda Alonsa in se prebil na prvo mesto, ki ga je začasno izgubil le ob zadnjem postanku, sicer pa je brez težav nadzoroval potek dirke. "Danes sem užival. Dirkalnik je bil odličen in bilo ga je lahko voziti. To mi je zelo olajšalo delo, vse skupaj je bila dobra zabava," je dejal Vettel.

Mark Webber je bil na koncu drugi, čeprav je izredno slabo začel, saj je po startu izgubil kar deset mest in prvo tretjino dirke porabil za to, da se je prebil nazaj do tretjega mesta, ki ga je imel po kvalifikacijah, v 37. krogu pa je nato prehitel še Alonsa. Tik pred koncem se je do tretjega mesta prebil Button, ki je ujel Alonsa in ga prehitel. Morda bi se Britanec lahko zavihtel še kakšno stopničko višje in se vmešal v interni obračun Red Bullov, če ne bi dirke začel šele s 13. mesta, tako da se je večji del prebijal v ospredje. "Kar malo sem razočaran. Če bi imel boljše izhodišče, kdo ve, kje bi lahko končal," je bil nekoliko nezadovoljen zmagovalec prejšnje dirke na Madžarskem.

Manj uspešen je bil Buttonov moštveni sotekmovalec Lewis Hamilton. Začel je sicer dobro, bil po kaotičnem začetku dirke celo za hip v vodstvu, toda v 13. krogu je naredil napako, trčil v Kamuija Kobajašija ter zletel v zaščitni zid. Na stezo so poklicali varnostni avto, za Hamiltona pa je bilo dirke konec, s tem pa bržčas tudi že tako majhnih upov, da bi se lahko vmešal v boj za prvaka.

Posebno poglavje je na dirki v Belgiji spisal Michael Schumacher. Na prizorišču, kjer se je pred 20 leti začela njegova izredna kariera, je v znamenje okroglega jubileja nosil posebno zlato čelado. Začelo se je sicer dobro, saj je v petek nemški veteran dobil prvi trening - resda predvsem zaradi tega, ker so vsi drugi tekmeci vozili v dežju -, toda nadaljevanje je bilo katastrofalno. Na kvalifikacijah je odpadlo kolo njegovega Mercedesa, Schumi pa se je zaletel v zaščitni zid in ostal brez doseženega časa, kar je pomenilo zadnje startno mesto. A se stari dirkaški maček ni dal. Na stezi, ki jo pozna kot svoj žep, je napredoval iz kroga v krog, prehiteval tekmece in se nenehno vzpenjal v ospredje. Najboljše je prihranil za konec, ko je tik pred ciljem prehitel še moštvenega sotekmovalca Rosberga ter si na koncu priboril peto mesto. "Zame je bil ta konec tedna nekaj posebnega. In čeprav je bil začetek bolj klavrn, se je na koncu odlično razpletlo. Imel sem dober občutek, ta uvrstitev pa je bila tokrat naš maksimum," se je petega mesta razveselil skorajda bolj kot nekoč številnih zmag.

Razočaranje pa sta doživela Jaime Alguersari in Bruno Senna. Dirkač Tora Rossa je bil v kvalifikacijah šesti, a odstopil že po enem krogu, medtem ko se je nečak nekdanjega svetovnega prvaka letos prvič predstavil na dirki. Prav on je bil tisti, ki je trčil v Španca, zaradi česar je dobil kazenski postanek v boksih in nazadnje končal brez točk na 13. mestu.

Pred zadnjimi sedmimi dirkami sezone, ta se bo nadaljevala čez 14 dni s preizkušnjo za VN Italije v Monzi, ima Vettel 259 točk, z vse bolj teoretičnimi možnostmi za naslov pa mu sledijo Webber (167), Alonso (157), Button (149) in Hamilton (146).