Dirkalnik McLaren Mercedesa je na zadnjih dirkah deloval dobro in hitro, a v nedeljo na VN Madžarske je v oči zbodlo ponovno medsebojno obračunavanje njihovih dirkačev na stezi, saj v zadnjih letih tega pri moštvih z vrha praktično ne vidimo več.

Jenson Button in Lewis Hamilton sta pred dnevi uprizorila pravi šov za gledalce, saj sta se v nedeljo na Hungaroringu prvič soočila že takoj po štartu, kasneje na dirki pa sta se v vodstvu zamenjala kar štirikrat. Tokrat se njuni obračuni niso končali s trkom, kot je bil primer na VN Kanade, a v moštvu McLarna obljubljajo, da se v letošnji sezoni ne bodo posluževali moštvenih ukazov, ko bosta dirkača na stezi en za drugim in bodo pustili, da se Britanca za boljše mesto udarita na stezi.

Izvršni direktor ekipe McLaren Jonathan Neale je o njihovi taktiki dejal: “Ko smo bili v Kanadi, se je njun boj končal z nesrečo, ki je Hamiltona stala uvrstitve, a to je cena, ki jo plačaš, če pustiš medsebojne boje svojih dirkačev na stezi. Seveda je to tvegano, toda ko imaš v moštvu dva svetovna prvaka, je težko ukazovati, kdo naj koga spusti naprej. Mi ne bomo posegali v njune boje, ostali pa naj vodijo ekipe, kakor jih želijo, vsak ima pri tem pač svojo taktiko.“

“Naš pogled na dirkanje je tak, da želimo imeti v moštvu dva dobra dirkača, jima ponuditi dober dirkalnik, potem pa jima pustiti, da na progi opravita svoje delo, tako kot najbolje znata. Formula ena je posel, a tudi zabava, in pomembno je, da se zavedamo, da smo tu tudi zaradi gledalcev. Moram pa priznati, da je bilo v nedeljo zelo stresno spremljati dirko, tako za nas vodilne, kot tudi za mehanike v boksih. A Lewis in Jenson vozita bolje ravno zato, ker imata v moštvu drug drugega in jima dovolimo, da vozita tako, kot sta pokazala na dirki na Madžarskem,“ je še povedal Neale.

Zmagovalec VN Madžarske, 31-letni Button, se že veseli naslednje dirke, ki bo na sporedu sicer šele konec meseca v Belgiji: “Čaka nas fenomenalen zaključek sezone. Težko je verjeti, da bi se letos lahko še boril za naslov svetovnega prvaka, a ne bomo obupali. Borili se bomo do konca sezone, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo.“

Dirkače sedaj čaka skoraj mesec dni dolg premor, Button pa bo pred nadaljevanjem sezone skočil na krajši oddih na Havaje s svojim dekletom Jessico Michibata. “Najbrž bom probal surfati, morda pa bom oblekel tudi slamnato krilo in zaplesal Hulo,“ se je pošalil nasmejani Button, ki je letos zmagal na dveh dirkah, poleg VN Madžarske je osvojil še VN Kanade, v skupnem seštevku pa za Sebastianom Vettlom zaostaja okroglih 100 točk.

Foto: daylife.com