Čop in Špik, nazadnje skupaj leta 2007 svetovna prvaka v dvojnem dvojcu, sta se na prvi veliki tekmi po zadnjem skupnem nastopu na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 predstavila skorajda v takšni formi, s kakršno sta pred štirimi leti kot za šalo premagovala tekmece. Na prvi tekmi na domačem prvenstvu sta pokazala daleč najboljši nastop v sezoni in si na prvenstvu priborila prost dan več, saj sta preskočila repasaž. Tokrat sta bila nevarna tekmeca le Francoza, Rusa, Srba, Čeha in Argentinca pa se niso vmešali v boj za zmago in napredovanje.

"Nastop še ni bil pretirano dober, a vseeno dovolj dober za polfinale. Predvsem v zadnjem delu bova morala veslanje še popraviti, da bo učinek še boljši in čoln še hitrejši. Celo progo sva preveslala v svojem ritmu in tako nama je ostalo danes še precej moči za zaključek," je povedal 39-letni Čop.

Manj zadovoljen je bil z nastopom Špik, a kot je dejal, so bili za to krivi valovi. "A led je prebit. Taktika je bila, da do 1500 metrov skušava streti odpor tekmecev, a tak načrt sta imela tudi Francoza. Na koncu se nisva vdala, čeprav sva bila za njima, na koncu pa sva ju prehitela. Nima smisla, da popustiva. Poizkušala sva, napadla in Francoza nista zdržala do konca," pa je tekmo videl Špik.

Čop je še enkrat potrdil, da je bila odločitev, da s Špikom zamenjata mesti v čolnu, pravilna: "Čoln je v primerjavi s konkurenco tokrat v sredini tekel boljše, a poudarjam, da glavne tekme še prihajajo in tukaj posadke še niso pokazale vsega. Predvsem zmagovalci skupin tukaj še niso pokazali vsega in v polfinalu bo precej bolj zanimivo in tesno. Upam, da se bo tudi na koncu pokazalo, da je bila odločitev prava."

Domače jezero ni bilo prednost

Bolj kot tekmeci, so bili tokrat na jezeru ovira visoki valovi, ki so jih povzročali katamarani. Domače jezero pri tem ni bila prednost. "Tudi na domačih regatah so katamarani, a morda le tretjina in razmere so povsem drugačne. Po mojem mnenju je tukaj katamaranov preveč. Tukaj mislim, da je to napaka organizatorja in da bi morali zagotoviti, da bi se ti čolni vračali po jezeru počasi, saj jih je na vodi dovolj," je bil kritičen Čop, ki pa po dolgi karieri ve, da pritožbe veslačev bržkone spet ne bodo uslišane.

Oba slovenska šampiona, tudi že olimpijska in svetovna prvaka, sta se strinjala, da so bili tokrat pomembni tudi navijači. "Mislim, da sem jih slišal prvič sploh. Pred tem so prišli le na finale, kjer je koncentracija povsem drugačna, sliši se tudi druge navijače, danes pa sem jih slišal in na zadnjih 300 metrih, ko sva se prebijala mimo Francozov, sva dobila dodatne moči, zato navijačem seveda hvala in upam, da nas bodo podpirali skozi cel teden," je dejal Čop. "Navijanje se je slišalo od otoka naprej in to nama je res pomagalo," pa ga je dopolnil Špik.

Seveda pa sta slovenska tekmovalca z mislimi že usmerjena v polfinale. "Po psihološki plati sva z današnjo zmago pridobila. Polfinale zaradi tega ne bo lažji, lažje bo morda zato, ker nama ne bo treba v repasaž. A tudi današnja tekma je pokazala, da bo težko, saj se je videlo, da majhen zaostanek ne pomeni nič in da se tekme odločajo v finišu, kar se bo zgodilo tudi v četrtek," je zaključil Špik.

Med Slovenci se je doslej predstavil tudi že lahki skifist Rajko Hrvat, ki pa v skromnem nastopu ni presegel petega mesta in ga čaka popravni izpit.

Veslači iz 68 držav začenjajo s tekmami

Po sobotnem slavnostnem odprtju veslaškega svetovnega prvenstva, ki ga Bled gosti že četrtič, se bodo veslači iz 68 držav končno začeli meriti tudi na tekmah. V predtekmovanju se bo že danes predstavilo tudi vseh pet slovenskih posadk.

V ospredju zanimanja bosta nedvomno Iztok Čop in Luka Špik, ki računata na petkov boj za medalje. Prvo sliko o pripravljenosti bosta dobila že danes ob 9.54 v drugi predtekmovalni skupini dvojnih dvojcev, ko se pomerila proti posadkam iz Rusije, Francije, Češke, Argentine in Srbije. Dober pokazatelj bosta predvsem Francoza, ki sta lani na Novi Zelandiji osvojila bron, zmagovalec skupine pa se bo neposredno uvrstil v četrtkov polfinale.

Preberite še pogovor z Luko Špikom: Tuje le to, da poveljuje Čopu

Težka naloga prav tako čaka dvojni četverec, v katerem veslajo Gašper Fistravec, Matej Rojec, Jan Špik in Aleš Zupan, ki se bo v tretji predtekmovalni skupini ob 12.18 pomeril s posadkami Češke, Nemčije, Francije in ZDA. Slovenske barve med enojci (ob 15.06) bo branil Janez Jurše. Lahki dvojni dvojec bo prav tako veslal za uvrstitev v četrtfinale, kamor vodijo prva tri mesta. Ob 16.24 bosta Jure Cvet in Matevž Malešič veslala s posadkami Velike Britanije, Francije, Argentine in Kube.

Prvi med Slovenci bo na vrsti lahki skifist Rajko Hrvat, ki bo ob 9.36 veslal proti skifistom iz Turčije, Nemčije, Azerbajdžana, Egipta in Nove Zelandije, v polfinale pa se bosta neposredno prebila prva dva veslača.