Znano je že, da je za prvenstvo prijavljenih 68 reprezentanc s 455 posadkami in 1213 tekmovalci. Na zadnjem tehničnem sestanku bodo številke dokončne, saj je morda zaradi poškodb prišlo do kakšne odpovedi. Slovenske barve bo branilo pet posadk - enojec, dvojni dvojec, dvojni četverec, lahki dvojni dvojec in lahki enojec. Med prijavljenimi bo nastopilo tudi rekordno število invalidskih posadk, letos na SP tudi prvič s slovensko udeležbo.

Poleg tega je akreditiranih preko 600 novinarjev, ki bodo poročali s tega največjega športnega tekmovanja v Sloveniji letos, prvenstvo pa je kvalifikacijsko, kar pomeni, da se bodo na Bledu delile kvote za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Londonu. Neposredni prenos bo imelo devet držav, nekatere pa bodo sliko dobivale v studie.

Letošnja sprememba tekmovalnega programa, finalne preizkušnje so razdeljene kar na štiri dni, od četrtka pa do nedelje, marsikomu ni po godu, vendar pa gre za nekakšno generalko pred OI prihodnje leto, ko bo spored podoben. O razporedu razglabljajo predvsem trenerji, vendar pa tekmovalni ritem posadk ne moti. Tudi Bled se te dni kopa v sončnih žarkih, voda je precej topla, kar za veslače pomeni nekoliko redkejšo vodo in s tem nekoliko lažji zavesljaj ter hitrejšo progo. Po besedah slovenskega selektorja Miloša Janše za velike čolne tudi do 10 sekund hitrejše čase.

Delavci na prizoriščih zaključujejo dela, Bled in okolica jezera pa sta kot mravljišče. Povsod brnijo stroji, priprave pa so v zaključi fazi, saj se že v nedeljo pričnejo tekmovanja, ki bodo prvi dan raztegnjena čez ves dan, od 9.00 pa do 17.00. Osrednja tribuna, ki je bila še pred časom brez potrebne infrastrukture, se blešči v novi podobi, z nje pa se razprostira pogled na nov sodniški stolp, marsikateremu arhitektu v ponos. Komentatorske kabine, VIP lože, tribune za gledalce, vse je novo in zgledno pripravljeno.

Gladino jezera vseskozi režejo številni čolni, ki se premikajo po posebnem režimu po ločenih progah za večje in manjše čolne, da ne bi prihajalo do nesreč, saj veslači proti cilju prihajajo obrnjeni s hrbtom. Gre za šport, kjer vodilni ves čas vidijo tekmece, ki za njimi zaostajajo. Blejci že odštevajo ure do uradnega začetka, otvoritvena slovesnost bo na sporedu v soboto ob 20. uri. Danes se vršijo še zadnji tehnični sestanki, generalke, vaje, v popoldanskih urah bo na sporedu še žreb, kjer bodo tudi slovenski veslači dobili svoje predtekmovalne skupine.